Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK: İşçiler arasındaki virüslü vaka sayısı ülke ortalamasının üç katı

DİSK: İşçiler arasındaki virüslü vaka sayısı ülke ortalamasının üç katı

HABER MERKEZİ – DİSK-AR, yayımladığı Corona virüsü raporunda, DİSK üyesi işçiler arasındaki vaka sayısının ülke ortalamasının üç katı olduğunu ifade etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının DİSK üyeleri üzerindeki etkilerine ilişkin derlediği ikinci raporunu yayınladı.

17 Nisan tarihine kadar olan verileri kapsayan rapor, Konfederasyona bağlı sendikalar tarafından derlenen bilgilerle hazırlanıyor.

Raporda salgının ciddi sonuçlar doğurmasına rağmen üretimin devam ettiği ve işçilerin zor koşullar altında çalıştırıldığı vurgulandı.

Yapılan incelemelere göre DİSK üyesi işçiler arasında görülen pozitif vakalar Türkiye ortalamasının 3 katı.

Toplam vaka sayısının Türkiye nüfusuna oranının binde 0.9 olduğu kaydedilen raporda, 15+ yaş içinde vaka oranının binde 1.2, DİSK üyeleri arasında ise binde 2.8 olduğu

DİSK üyesi en az 378 işçinin testinin pozitif çıktığı bilgisine yer verilen raporda, DİSK 4 işçinin yaşamını yitirdiği, en az 646 işçinin de Kovid-19 şüphesi ile karantinada olduğu belirtildi.

Vakaların ise en fazla metal ve genel hizmetler işkollarında görüldüğü kaydedildi.

Örgütlü 48 işyerinde üretime ara

Raporda, DİSK’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu toplam 48 işlerinde üretime ara verildiği ifade edildi.

“DİSK üyesi sendikaların örgütlü olduğu 11 işyerinde Kovid-19’un yarattığı tehlikeler ve riskler nedeniyle çalışmaktan kaçınma hakkı kullanıldı. Çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan üye sayısı en az bin 249 oldu. Çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan 11 işyerinin 8’i Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerleridir.”

Ücretli izin uygulaması sınırlı kaldı

Raporda, örgütlü olunan işyerlerinde ücretsiz izin uygulamasının sınırlı düzeyde kaldığı da kaydedildi.

“DİSK üyesi sendikaların örgütlü olduğu 39 işyerinde işçilere ücretsiz izin kullandırılırken, 66’sında işçilere yıllık ücretli izinleri kullandırıldı ve 80’inde ise işçiler Kovid-19 nedeniyle ücretli izne ayrıldılar. Yıllık izinler 4 bin 787, ücretli izinler 3 bin169 DİSK üyesini kapsamaktadır. Kovid-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışmaya geçen DİSK üyesi işyeri sayısı 66, kapsadığı işçi sayısı ise 5 bin 981 olmuştur.”



Önceki Haber
Erdoğan: Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki eylemciler için çağrı