Ana SayfaManşetDiyanet’in Cuma hutbesinde nefret: Ne oldu, tepkiler neler?

Diyanet’in Cuma hutbesinde nefret: Ne oldu, tepkiler neler?

HABER MERKEZİ – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde yine hedef LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlardı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın okuduğu hutbe çeşitli kesimlerin tepkisini çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde, LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlar hedef gösterildi.

Ülke genelinde bütün camilerde eş zamanlı okunan hutbede, “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim” ifadeler kullanıldı.

Halkın bilimdışı iddialarla yanlış bilgilendirildiği hutbeye çeşitli kesimlerden tepkiler geldi.

CHP’den kınama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum” dedi.

Pozitif-iz: HIV ahlaki değil sadece tıbbi bir durumdur

Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Şimşek de “HIV ahlaki değil sadece tıbbi bir durumdur” dedi. Açıklamasında özetle şu ifadeleri kullandı:

“Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz.

“Halka güncel bilgiyi ulaştırmak ve yaygınlaştırmak, tüm devlet kurumları ile konunun tüm paydaşlarının bir arada olması ile mümkün olacaktır. Hem HIV yayılımını hem de HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılıkları ancak; bilimsel ve önyargısız bilgiler ışığında açıklamalar yaparak durdurabiliriz.

“Diyanetten talebimiz; toplumu HIV’den korunma yolları konusunda doğru bilgilendirmesini, HIV ile yaşayan insanlara yönelik de ayrımcılık ve damgalanmaları engelleyecek açıklamalar yapmasıdır. Bunun için her türlü bilgi ve desteğe hazır olduğumuzun da altını çizmek istiyoruz.”

İHD: Diyanet nefret suçu işlemeye devam ediyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ise “Diyanet İşleri Başkanı Nefret Suçu İşlemeye Devam Ediyor” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamasında, LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanların hedef gösterilmesine tepkisini dile getirdi.

Diyanet’in nefret suçunu ilk kez işlemediğini vurgulayan İHD, “Geleneksel ‘Cuma Hutbesi’nde daha önce de LGBTİ+’ları ve nikahsız birliktelikleri hedef gösteren Diyanet Başkanı, Ramazan ayının ilk hutbesinde de nefret suçu işlemeye devam etmiş, neredeyse tüm kötülük ve salgın hastalıkların eşcinsellikten kaynaklandığını ileri sürmüştür” ifadelerini kullandı.

Nefret suçlarını, ayrımcılığı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemenin devletin görevi olduğunu hatırlatılan İHD açıklamasının devamı şöyle:

“Açıkça suç işleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınarak hakkında soruşturma başlatılması için gerekli tüm kurumları görevini yapmaya çağırıyoruz.

“Türkiye Hükümeti, geçtiğimiz Ocak ayında BM’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin eleştirilerine yanıt vererek etkinlik ve yürüyüş yasaklarını inkar etmiş, hak ihlali olmadığını iddia etmişti. Hükümet biran önce, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kriterlerine göre, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de içeren, nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemeleri yapmalıdır.

“İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi olarak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzun ve konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyor, LGBTİ+’lara yönelik özellikle oluşturulan bu nefret dalgasının karşısında olduğumuzu yineliyoruz.”

Diyanet’in ilk nefreti değil

Diyanet’in tüm camilerde okunan Cuma hutbesinde 5 Temmuz 2019’da da nefret ve ayrımcılık dolu ifadeler yer almıştı.

Diyanet, “Cinsiyete müdahale eden ve cinsiyetsizliğe davet eden çabalar sadece bireyin değil bütün bir neslin felaketini hazırlar”, “Rabbimiz tarihte birçok kavmin vahye kulaklarını kapatmaları, ahlaki bozulmaları ve sapkınlıkları yüzünden helak olduğunu bizlere haber vermektedir” gibi ifadeler kullanmıştı.


Karınca, KaosGL.org



Önceki Haber
DSÖ’nün bağımsız heyet tarafından denetlenmesi istendi
Sonraki Haber
Ilısu Barajı köy yollarının bağlantısını kopardı