Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiyanet’in ‘nefret hutbesi’ne karşı 22 örgütten ortak bildiri

Diyanet’in ‘nefret hutbesi’ne karşı 22 örgütten ortak bildiri

HABER MERKEZİ – Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösteren hutbesine tepki gösteren 22 sivil toplum örgütü yayınladıkları ortak bildiride, “Din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüştür” ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 24 Nisan’daki merkezi Cuma hutbesinde, LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlar hedef gösterilmişti.

Buna tepki gösteren Ankara ve Diyarbakır barosu hakkında ise soruşturma başlatılmıştı.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Devrimci 78’liler Federasyonu’nun da bulunduğu 22 Sivil Toplum Örgütü (STÖ), soruşturmanın ardından konuya ilişkin ortak bildiri yayınladı.(*)

Yayınlanan bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cumhuriyet kurumu olmaktan uzaklaştığı ve Anayasal görevlerinin dışına çıktığı ifade edilerek, “Diyanet İşleri Başkanlığı adına özellikle son dönemde yapılan açıklamalar, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüştür” denildi.

Diyanet’in hemen her konuda “fetva veren bir kuruma dönüştüğünü” söyleyen 22 sivil toplum örgütü, “Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu göz ardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır” dedi.

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri tarafından ülke genelinde bütün camilerde eş zamanlı okunan hutbede, “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim” ifadeleri kullanılmıştı.

Halkın bilimdışı iddialarla yanlış bilgilendirildiği hutbeye sivil toplum örgütleri ile CHP ve HDP’li siyasetçilerin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır barolarından tepkiler gelmişti.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de hutbenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Bu gelişmelerin hemen ardından Ankara ve Diyarbakır barosu hakkında ise soruşturma başlatılmıştı. Diyanet de baro hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Öte yandan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Nisan’daki kabine toplatısının ardından yaptığı açıklamada, “Ülkemizde İslam adına konuşacak bir kurum varsa bu Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Ankara Barosu’nun açıklaması direkt İslam’a yönelik bir saldırıdır ve Diyanet İşleri Başkanlığına yapılan saldırı devlete yapılmış sayılır” demişti.


(*) İmzacılar:

ADD Çankaya Şubesi, Alevi Bektaşi Federasyonu, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara CUMOK, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Ankara Varto-Der, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği, Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hukukçu Dayanışması, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Tüm Emekli-Sen, Türk Hukuk Kurumu.



Önceki Haber
"Türkiye’de vaka sayısı düşerken cezaevlerinde artıyor"
Sonraki Haber
Uzmanlar yanıtlıyor: Yaz, virüsü yok edecek mi?