Ana SayfaToplumsal CinsiyetDünyada kadına şiddette ‘korkutucu’ artış, BM’den çağrı

Dünyada kadına şiddette ‘korkutucu’ artış, BM’den çağrı

HABER MERKEZİ – BM, Corona virüsü salgınıyla beraber aile içi şiddet konusunda “korkutucu bir artış” olduğuna dikkat çekerek, hükümetlere kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısında bulundu.

Corona virüsüne karşı alınan “Evde kal” önlemi kadına yönelik şiddeti artırırken, konuyla ilgili Birleşmiş Millerler’den (BM) bir açıklama geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgın dolayısıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde aile içi şiddette küresel ölçekte “korkutucu bir artış” olduğuna dikkat çekerek, hükümetleri adım atmaya çağırdı.

Açıklamada, salgının başından bu yana aile içi şiddete yönelik yardım hatlarına ulaşanların sayısının Malezya ve Lübnan gibi ülkelerde geçen yılın iki katına ulaştığı, Çin’de ise geçen yılın aynı dönemine göre 3’e katlandığı belirtildi.

BBC’nin haberine göre, Avustralya’da da aile içi şiddet yardım hattına yönelik Google’da yapılan aramalar son 5 yılın en yüksek seviyesinde.

Türkiye’de de durum farksız

Dünya Sağlık Örgütü, salgından sonra dünyadaki her üç kadından birinin fiziksel şiddet veya cinsel saldırıya maruz bırakıldığını açıklamıştı.

Türkiye’de de salgının büyümesi ve insanların eve kapanmasıyla birlikte kadınlar şiddetin hedefinde.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Mart ayında erkekler en az 29 kadını öldürdü, dokuz kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Verilere göre, bu ölümlerden 21’i, evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan 31 Mart’a kadar geçen 20 günlük süreçte yaşandı.


Kadın cinayetleri: Mart’ta erkekler en az 29 kadını öldürdü

“Evde kal” kadına şiddeti artırdı, çözüm özsavunmada


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nükleer etkisi: Çernobil'de orman yangını 34 yıl sonra radyasyon seviyesini artırdı
Sonraki Haber
İş cinayetleri: Mart'ta 14'ü 'Corona'dan en az 113 işçi yaşamını yitirdi