Ana SayfaEkonomiEkonomik güven endeksi dibe çakıldı

Ekonomik güven endeksi dibe çakıldı

HABER MERKEZİ – Ekonomik güven endeksi, Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 44,1 azalarak 51,3’e geriledi. Bu, tarihin en düşük ekonomik güven endeksi verisi oldu.

Yeni tip Corona virüsü salgınının Türkiye ekonomisine etkisi, Nisan dönemi verileriyle gitgide daha da belirginleşiyor.

Tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve sektörel güven endekslerinin ardından açıklanan ekonomik güven endeksi verilerinde de büyük gerileme yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekonomik güven endeksinin Mart ayında 91,8 iken, Nisan ayında yüzde 44,1 oranında azalarak 51,3 değerine düştüğünü bildirdi.

Kaynak: TÜİK

Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

2007 yılından bu yana açıklanan ekonomik güven endeksinde bu ay gelinen 51,3’lük seviye en düşük değer olarak kayıtlara geçti.

Endekste bir önceki en düşük seviye 2008’in Kasım ayında 61,2 olmuştu. Ekonomik güven endeksi 114,8 ile 2011 Ocak ayında zirveyi görmüştü.

Corona virüsü salgınının Türkiye’de de gelmesiyle Mart ve Nisan aylarında tedbirler artırılmış, bazı sektörlerde faaliyetler azalırken, bazılarında da uzaktan çalışma yöntemine geçilmişti.

Endeks ne anlama geliyor?

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100’den küçük olması ise ortalama altı güveni göstermekte.

TÜİK, bu endeksin ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.


Salgının etkileri Türkiye ekonomisinde belirginleşiyor

Türk-İş: Corona daha da kötüleştirdi, yoksulluk sınırı 7 bin 732 TL’ye yükseldi




Önceki Haber
Öcalan’ın 21 yıl sonra yaptığı telefon görüşmesinin detayları
Sonraki Haber
Peru'da cezaevinde 'Corona' isyanı: Dokuz tutuklu öldü