Ana SayfaGüncelElçi cinayeti: Tartışmalı iddianame kabul edildi

Elçi cinayeti: Tartışmalı iddianame kabul edildi

HABER MERKEZİ – Tahir Elçi cinayetine ilişkin hazırlanan ve tepkilere neden olan iddianame kabul edildi. Mahkeme, 21 Ekim’de yapılacak ilk duruşma için sanık polislerin SEGBİS’le hazır edilmesini istedi. Diğer yandan Tahir Elçi Vakfı, iddianameyi kabul eden mahkemenin, davanın Diyarbakır’da görülmesi durumunda ‘kamu güvenliği için tehdit’ oluşturup oluşturamayacağına dair valilikten görüş istemesine tepki gösterdi.

Diyarbakır Barosu’nun eski Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesiyle ilgili iddianame beş yıl sonra hazırlanmıştı.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 40 sayfalık iddianamede, şüpheli polisler S.T., M.S ve F.T’nin “Bilinçli taksirle öldürmeye sebebiyet verme” suçundan ayrı ayrı 2 yıldan 6 yıla kadar değişen hapis istemiyle cezalandırılmaları talebinde bulunulmuştu.

İddianamede, PKK mensubu Uğur Yakışır’ın ise “2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, Tahir Elçi’yi “olası kastla öldürmek”, bir polisi “öldürmeye teşebbüs” ve “izinsiz silah bulundurmak” suçlamalarından toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi istenmişti.

Hazırlanan iddianameye tepki gösteren mevcut Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “İddianame, tam bir hayal kırıklığı. İddianamenin mantığı tam olarak şu: İşi örgüte yığ ve kurtul. Görünen o ki gerçeğin üstü bir kez daha örtülecek ve gerçek failler cezasız kalacak” ifadelerini kullanmıştı.

Tepkilere neden olan bu iddianamenin kabul edildiği öğrenildi.

İddianameyi kabul eden Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma tarihini 21 Ekim 2020 olarak belirledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre ilk duruşma için sanık polisler S.T. ve M.S.’nin SEGBİS ile hazır edilmeleri talimatı verildi.

Diğer sanık polis F.T. ve dosyada yer alan tanık polislerin de duruşmada hazır edilmesi istendi.

Davayı nakletme girişimine Tahir Elçi Vakfı’ndan tepki

Mahkemenin ayrıca Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na davanın “Kamu güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağını” sorduğu belirtildi.

Eğer bu soruya ‘tehlike oluşturur’ yönlü cevap gelirse dava başka bir yere nakledilebilecek.

Söz konusu girişime ilişkin yazılı açıklama yapan Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, “İddianamenin sunulduğu Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinin bu iddianameyi reddetmesini beklerken, söz konusu Mahkeme, 27 Mart 2020 tarihli duruşma hazırlığı tutanağında, iddianamedeki hukuk garabetini çok daha öteye taşıyan bir girişimde bulunmuştur” denildi.

Açıklamada, cezasızlığın önemli dayanaklarından birisi olduğu belirtilen ‘dava nakli’nin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında ise “Tahir Elçi Vakfı olarak, bu davada tarafsız ve bağımsız davranamayacağını daha iddianameyi kabul ederken gösteren Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinin bu davadan el çekmesini, davayı bir diğer Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini; Adalet Bakanlığının da, bu davayı başlamadan akamete uğratacak, ‘nakil’ yolundaki hiçbir girişime onay vermemesini diliyoruz” ifadelerine yer verildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Alıkoyduğu kadını silahla tehdit etti, gelen polislere "Corona'lıyım" diyerek tükürdü
Sonraki Haber
İnfaz düzenlemesi: MHP "bu haliyle yasalaşsın" dedi, HDP itiraz ediyor