Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Emekçiler risk altında çalıştırılıyor” diyen BES’ten dört temel talep

“Emekçiler risk altında çalıştırılıyor” diyen BES’ten dört temel talep

HABER MERKEZİ – BES Diyarbakır Şubesi, işçilerin Corona virüsü tehdidi altında çalıştırıldığını belirterek, “hükümetin açıkladığı ekonomik programın salgın karşısındaki emekçileri değil sermayeyi koruduğunu” söyledi. Açıklamada dört temel talep sıralandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Corona virüsü salgını koşullarında emekçilerin risk altında çalıştırıldığına dair bir yazılı açıklama yaptı.

Hükümetin açıkladığı ekonomik programın salgın karşısındaki emekçileri değil sermayeyi koruduğu savunulan açıklamada, salgından korunmak için ‘fiziki mesafe’ ve ‘izolasyon’un önemine dikkat çekildi.

“Bizler, salgınla etkin mücadele yöntemlerinin kullanılmasını, zorunlu hizmetler dışında üretimin ve kamu hizmetlerinin durdurulmasını, işten atmaların yasaklanmasını, ücretli izin uygulanmasını, evde kalabilmek için temel ihtiyaçların karşılanmasını talep ederken, sermaye ise kârlarının aksamaması için üretimin ve hizmetlerin devam etmesini istiyor.
İşçiler, emekçiler, kamu emekçileri işe gidiş gelişlerde, iş yerlerinde, virüs karşısında hiçbir koruma olmaksızın çalışmaya zorlanıyor büyük risk altında bırakılıyor. Sosyal devlet olamamanın gereği olan her yurttaşa sahip çıkma rafa kaldırılmış durumda. En başta sağlık hakkımız olmak üzere, ekonomik ve sosyal alanda alınan tedbirler yetersiz olduğu herkes tarafından bilinmektedir.”

‘İŞKUR’da işler arttı’

Diyarbakır Adliyesi’nde, izinde olan bir personelde Corona virüsü tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, başka illerde de büro işkolunda çalışanlarda virüs belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, “Ayrıca kamu kurumlarının büyük bir kısmında normal koşullarda dahi fiziki olarak çalışma ortamlarının sağlıksız olduğu da açıktır. İŞKUR’da bu salgından sonra işler aksine artmıştır. Ayrıca Göç İdaresinde çalışan emekçiler genelge dışında tutulmuştur” denildi.

BES’in temel talepleri

BES Diyarbakır Yönetim Kurulu, emekçilerinin yaşayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi için dört temel taleplerini şöyle sıraladı:

  • Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
  • Salgın süresince işten çıkarmalar, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
  • Yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapı oluşturulmalı.
  • Salgın nedeniyle, İşten çıkartılan işçilerin, Kısa Çalışma Ödeneği tüm çalışanlara hiçbir kıstas uygulanmadan ödenmelidir. Bu ödemeler yapılırken, en büyük yük İŞKUR emekçilerine üzerine yıkılmıştır. Normalde İŞKUR emekçilerin çalışma koşulları esnetilmesi gerekirken, hafta sonları bile kurumda çalıştırılmaktadır. İŞKUR emekçileri büyük risk altındadır. Gerektiğinde, çalışma saatlerinin kısaltılması dahil tüm tedbirlerin bir an evvel alınması. Evde esnek çalışması için gereken tüm önlemler alınmalıdır. Aksi halde Korona virüs İŞKUR emekçilerine bulaşması halinde, tüm hizmetleri duracağı gerçeğini de görmek lazım.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB'den Koca'ya: Sağlık çalışanlarının Covid-19 nedeniyle ölmesini istemiyoruz
Sonraki Haber
Prof. Dr. Taşçıoğlu son yolculuğuna uğurlandı