Ana SayfaGüncel“Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam ediyor”

“Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam ediyor”

HABER MERKEZİ – Enfal Soykırımı’nın üzerinden 34 yıl geçti. HDP, Enfal’i Anma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Katliamın faillerinin önemli bir kısmı halen yargılanmamıştır. Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam etmektedir” diye belirtti.

Bugün, 14 Nisan Enfal’i Anma Günü.

1986-1989 yılları arasında Saddam Hüseyin rejimi tarafından Kürtlere yönelik gerçekleştirilen soykırımda 180 binin üzerinde insan öldürülmüş, 4 bin 500 köy yakılıp yıkılmış ve bir milyondan fazla insan mülteci durumuna düşürülmüştü.

Arapça’da ganimet anlamına gelen Enfal olarak adlandırılan bu sürece ilişkin HDP yazılı açıklama yaptı.

“34’üncü yılında Enfal Soykırımını lanetliyoruz” başlıklı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“16 Mart 1988’de Halepçe’de kimyasal silahların kullanılmasıyla doruk noktasına ulaşan bu soykırım hareketine dünya sessiz kalmış, gerçekleşmesine göz yummuştu. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 2007 yılında aldığı bir kararla Enfal saldırılarını Kürtlere karşı yapılan bir soykırım olarak kabul etmişse de katliamın faillerinin önemli bir kısmı halen yargılanmamıştır. Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam etmektedir.
“20’inci yüzyıl boyunca gerçekleşen birçok soykırım karşısında dünyanın tavrı genelde önce sessizlik, sonra da unutma ve unutturma olmuştur. Sessiz kalma ve unutma ile yaşanan suçlara ortak olan dünya bu şekilde sürekli olarak bir sonraki soykırımın da önünü açmaktadır.
“14 Nisan Enfal’i Anma Günü’nde, bu soykırımı tekrar lanetliyor, hayatını kaybeden insanların anıları önünde saygıyla eğiliyor ve yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyoruz. Yeni Enfal ve Halepçelerin yaşanmaması için herkesi soykırım ve katliamlara karşı sessiz kalmamaya ve unutmamaya çağırıyoruz.”

‘Çizim bir katarsistir’: Enfal’in şahidi Kürt bir ressamın ‘yolculuğu’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Salgında mültecilere "ne haliniz varsa görün" deniliyor
Sonraki Haber
Çernobil'de 10 gündür süren yangın söndürüldü