Ana SayfaÇalışma YaşamıFaiz silme beklenirken: KYK kredilerine ÜFE’ye göre faiz yolda

Faiz silme beklenirken: KYK kredilerine ÜFE’ye göre faiz yolda

HABER MERKEZİ – KYK’den öğrenim kredisi alan milyonlarca öğrenci faizlerin silinmesini beklerken, hükümetin KYK kredilerine bir yıl erteleme ve ÜFE’ye göre faiz hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Salgının ekonomideki etkilerini azaltmaya yönelik 62 maddeden oluşan torba yasa taslağında, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) kullanılan öğrenim kredilerinin geri ödemesine ilişkin bir madde de olduğu bildirildi.

BirGün’den Mustafa Mert Bildirici’nin haberine göre, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bu madde, KYK öğrenim kredisi borçlarında indirim ve ertelemeyi öngörüyor.

Habere göre, taslakta, öğrenim kredisi borçlarına uygulanan faiz tutarının yarıya kadar indirilmesi ve faizin yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışına göre hesaplanması teklif edildi.

Öğrenim kredisi borcu faizinin yüzde 50’sine kadar indirim yapılmasına ilişkin ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yetkilendirileceği belirtildi.

CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, bunun sorunu çözmeyeceği yorumunu yaptı: “Bu borçlar ne kadar ertelenirse çocuklar o kadar çok faiz ödemek zorunda kalacak. Getirilen teklif, mevcut duruma bir çözüm getirmiyor. Faizlerin silinmesi, yeni kredi alacak öğrencilere ise faizsiz kredi verilmesi gerekiyor. Faize karşı olan ama gençlerden bile faiz alan bir iktidarlar kaşı karşıyayız şu an.”

KYK borçları

Üniversite yıllarında aldığı öğrenim kredisini ödeyemeyen 5 milyona yakın üniversite mezunu var.

Uzun süredir KYK borçlarında faizlerin silinmesi gündemdeydi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aralık 2019’da “KYK borçlarını silmek gündeminizde var mı?” sorusuna, “Gündemimizde, öğrencilerimizin lehine olacak bir adım atacağız” yanıtını vermişti.

Ancak torba yasa taslağı gösteriyor ki faiz silme söz konusu değil ancak borç erteleme ve yurt içi üretici fiyat endeksindeki artışa göre yeni bir faiz yolda.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Sözcüsü: Diyarbakır'da adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda
Sonraki Haber
Kocaeli'de Mustafa Yıldırım evli olduğu kadını öldürdü