Ana SayfaGüncelGazeteci Çelik ve Keser için AYM’ye başvuru

Gazeteci Çelik ve Keser için AYM’ye başvuru

HABER MERKEZİ – Tutuklu bulunan Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in avukatları, iki gazetecinin tutukluluğunun ‘kişi özgürlüğü ve güvenliği’ ile ‘düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne’ yönelik hak ihlali olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

İstanbul Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’ne tutuklu bulunan Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı.

Yapılan başvuruda her iki gazetecinin Yeni Yaşam gazetesinde yayımlanan haberlerden tutuklu olduğu, bunun dışında aleyhlerinde herhangi suçlama ve delil gösterilmediği, kanunsuz, keyfî ve orantısız şekilde özgürlüklerinden yoksun bırakıldıkları, tutuklanmalarını gerektirecek hukuki, yasal dayanakların makul ve yeterli gerekçeler olmadığına dikkat çekilerek, “Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı ile, İfade ve Basın Özgürlüğü’nün ihlal edildiğini ileri sürmektedirler” ifadeleri yer aldı.

Her iki gazetecinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yayımlamış oldukları haberlere ilişkin haksız ve temelsiz gerekçeler gösterilerek tutuklandıklarına vurgu yapılan başvuruda, “Anayasa ve AİHS ile, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile korunan ‘Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği’ ile ‘Düşünceyi Açıklama ve Yayma Özgürlüğüne’ yönelik haksız ve doğrudan bir müdahale olup, Anayasa’nın ihlaline neden olmuştur” denildi.

Anayasa’nın 13’üncü maddesindeki “ölçülülük” ve “gereklilik” ilkelerine de dikkat çekilen başvuruda, Çelik ve Keser’in mahkemece daha önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı üzerinde durularak “Tutukluluğa ilişkin kararlarda hedeflenen meşru amaçla yapılan müdahale arasında gözetilmesi gereken denge açısından öncelikle adli kontrol tedbirleri değerlendirilmeli ve adli kontrolün neden yetersiz kalacağı gerekçelendirilmelidir” denildi.

Başvuruya konu uygulamalara gerekçe yapılan eylemin gazetecilik faaliyeti ve görevi kapsamında kamuoyunu bilgilendirilmesi olduğunun altını çizen avukatlar, müvekkillerinin yaptıkları haberde MİT mensubu olduğu belirtilen kişinin kimlik bilgilerini paylaşmadığının kaydetti.

Başvuruda ayrıca “Başvurucuların gazetecilik kimliğine ve faaliyetlerinin engellenmesine Anayasa ve AİHS ile, AYM ve AİHM kararları ile korunan ‘basın özgürlüğü’ ile  ‘düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü’ ne aykırı olup,  hakkın kullanımını sınırlayan-ortadan kaldıran, ‘demokratik toplumda gereklilik, ölçülülük, hukuka uygunluk ve hakkın özüne dokunmama’ ilkelerine uygunluk göstermemektedir” denildi.

Talepler

Avukatlar, başvurularında taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 68’inci Maddesi kapsamında öncelikli olarak ele alınarak incelenmesini ve İç Tüzüğün 73’üncü Maddesi gereğince uygulamaların durdurulmasına yönelik tedbir kararı verilmesini,
  • Başvurucular  hakkında  İstanbul 8. Sulh Ceza Yargıçlığı tarafından verilen adli kontrol tedbirinin kaldırılması ve  İstanbul 5. Sulh Ceza Yargıçlığı tarafından  tutuklanmalarına dair verilen kararı ile, bu karara dayanak yapılan yakalama, gözaltına alma ve diğer soruşturma işlemlerinin,  Anayasa’nın  13 ve 19/3.,  26. ve 28., Maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin  5., 10. maddelerinin ihlaline neden olduğunun tesbiti ile,
  • İhlale neden olan karar ve uygulamaların tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasına,
  • İhlalin niteliği ve ağırlığı nedeniyle başvurucuların her birine 20.000,00 TL manevi tazminat ödenmesine,
  • Başvurucuların yasal vekil ile temsil edilmeleri dolayısıyla vekalet ücreti ile başvuru masraflarının ödenmesine karar verilmesini talep ederiz.

Ne olmuştu?

Odatv haber sitesinin Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç, 5 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemece “MİT Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Tutuklamaya gerekçe olarak “Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı” başlıklı haber gösterilmişti.

Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da soruşturmaya dahil edilmiş, 6 Mart’ta ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Söz konusu soruşturma genişletilerek Yeni Yaşam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve editör Semiha Alankuş ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de ifadeye çağrılmıştı.

6 Mart’ta İstanbul Adliyesi’nde ifade veren gazeteci ve yazarlar çıkarıldıkları mahkemece yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Yeni Yaşam editörü Alankuş ise savcılık tarafından alınan ifadesini ardından serbest bırakılmıştı.

Ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan Çelik ve Keser, İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etme” iddiasıyla 8 Mart’ta tutuklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aydınlardan Erdoğan'a çağrı: İnfaz düzenlemesi telafisi imkansız sonuçlara yol açacak
Sonraki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı 1 milyonu, ölümler 50 bini geçti