Ana SayfaGüncelHak örgütleri: Suriyeli genç hedef alınarak kalbinden vuruldu

Hak örgütleri: Suriyeli genç hedef alınarak kalbinden vuruldu

HABER MERKEZİ – İHD, ÇHD ve Adana Barosu, Seyhan’da polis tarafından vurulan Suriyeli gencin ölümüne dair incelemelerde bulundu. İHD, Ali El Hemdan’ın hedef alınarak vurulduğunu açıkladı.

Adana’nın Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde, 27 Nisan günü uygulama noktasında ‘dur’ ikazına uymadığı iddia edilen Ali El Hemdan isimli Suriyeli genç polis tarafından öldürüldü.

Savaş nedeniyle Suriye’nin Halep kentinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan El Hemdan’ı öldüren polis açığa alınmasının ardından tutuklandı.

Ancak Adana Valiliği’nin daha soruşturma devam ederken “Kazaen oldu” şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Bu gelişmeler üzerine hak örgütleri olay yerinde incelemelerde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu ve KESK temsilcileri, El Hemdan’ın ailesi ve görgü tanıkları ile görüştüklerini de söyledi.

DW Türkçe’ye konuşan İHD Adana Şubesi Başkanı avukat İlhan Öngör, yaptıkları inceleme sonucunda hayatını kaybeden Ali El Hemdan’ın 17 yaşında olduğunu ve polisin sokakta kimlik sorması üzerine birkaç adım atarak uzaklaşmaya çalıştığını tespit ettiklerini belirtti.

Avukat Öngör, Corona virüsü önlemleri çerçevesinde 20 yaş altı gençler için uygulanan sokağa çıkma yasağı yüzünden El Hemdan’ın polise kimlik göstermemek amacıyla bir ara sokağa girdiğini, kolluk kuvvetlerinin de onu izlediğini, orada polise yönelik hiçbir mukavemet sergilemediği halde 4-5 metre mesafeden hedef alınarak kalbinden vurulduğunu ve tek kurşunla hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini söyledi.

Öngör, görgü tanıklarıyla da yaptıkları görüşmeler neticesinde gencin kaçtığına dair bir delil de tespit edemediklerini kaydetti.

İHD Adana Şubesi Başkanı avukat Öngör, bütün faktörler bir bütün olarak değerlendirildiğinde de polisin orantısız güç kullanarak, kendisine karşı bir eylem olmadığı halde Ali El Hemdan’ı hedef alınarak, öldürdüğü sonucuna vardıklarını belirtti.

Hak örgütleri, El Hemdan’ı öldüren polisin yargılanma sürecini de yakından takip edeceklerini açıkladı.

Tutuklanan polis: Oruçluydum, düştüm, silahım ateş aldı

Öte yandan Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nurettin Tanış ise polis F.K.’nin ifadesinde, öldürülen gencin kimliğini sorduğunu, vermek istemeyen gencin sokağa girdiğini, kaçtığını, ‘dur’ ihtarına uymadığını, sokağı güvenilir bulmadığı için oraya silahının emniyeti açık vaziyette girdiğini, gencin aniden döndüğünü, oruçlu olması sebebiyle yorgun olduğunu, koşarken sendeleyip düştüğünü ve elindeki eldivenden dolayı havaya ateş etmek isterken silahının ateş aldığını beyan ettiğini gördüklerini aktarıyor.

Olayın tanıklarından S.D. adlı şahsın ise öldürülen gencin arkasından polisin koştuğunu, ‘dur’ diye bağırdığını ve gencin durup yüzünü döndüğü sırada da polisin silahı ateşlediğini, polisin yere düşmediğini ve sendelemediğini beyan ettiğini belirtiyor.


Suriyeli genç “dur” ihtarına uymadı diye öldürüldü, vuran polis tutuklandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üşüyen 'Nar Çiçekleri' ve Mehmed Uzun – Roger Acun
Sonraki Haber
Almanya'da LGBTİ'lere nefret söyleminde bulunan Türkiyeli doktor görevden alındı