Ana SayfaBilim ve TeknolojiHava kirliliğine yol açan parçacıklarda ‘Corona’ya rastlandı

Hava kirliliğine yol açan parçacıklarda ‘Corona’ya rastlandı

HABER MERKEZİ – Hava kirliliğine yol açan parçacıklarda yeni tip Corona virüsü tespit edildi. Bu konuda araştırma yapan bilim insanları, virüsün bu şekilde daha uzun mesafe katetmesine ve daha fazla insanın enfekte olmasına yol açıp açmadığını anlamaya çalışıyor.

Bilim insanları, havayı kirleten parçacıklarda Covid-19’a neden olan yeni tip Corona virüsünü tespit etti.

İtalya’daki bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma kapsamında Bergamo kentindeki bir sanayi bölgesinden alınan örneklerde, Corona virüsüne benzer genetik özelliklere çok yakın bir bulgu elde edildiği belirtildi.

Euronews’te yer alan habere göre, Bolonya Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı tarafından yapılan analizler, Avrupa’nın en yüksek hava kirliliği düzeyine sahip bölgelerden olan Kuzey İtalya’daki yüksek enfeksiyon oranını açıklamak için öne sürülen bazı iddiaları destekler nitelikte.

Daha önce yapılan çeşitli çalışmalarda hava kirliliğine yol açan parçacıkların mikropları barındırdığı ve kuş gribi, kızamık ve şap gibi hastalıklara yol açan virüslerin uzak mesafelere taşınmasında rol aldığı görülmüştü.

The Guardian’ın haberine göre, henüz başlangıç aşamasındaki çalışmalarda Corona virüsünün hava kirliliğine yol açan parçacıklar üzerinde Covid-19’un yayılmasına neden olacak miktarda ve sürede varlıklarını ne derece sürdürdükleri araştırılıyor.

Yeni tip Corona virüsünün hapşırma ya da öksürük yolu ile yayılan damlacıklar aracılığıyla 1-2 metre mesafeye ulaştığı biliniyor.

Bazı araştırmalar ise beş mikrondan daha küçük damlacıkların ise havada dakikalar hatta saatlerce asılı kalabildiğini, bu sayede başka yerlere taşınabildiğini ortaya koymuştu.

Başka araştırmalarda da Covid-19’un yol açtığı ölümlerle yüksek hava kirliliği arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediliyordu.

Uzun süre kirli havaya maruz kalmak akciğer sağlığını olumsuz etkilediğinden bu kişileri Covid-19 karşısında daha savunmasız bırakıyor.


‘Corona’ etkisi: Avrupa’da hava kirliliği yarı yarıya azaldı

Covid-19 etkisi: Sera gazında büyük düşüş bekleniyor




Önceki Haber
Uzmanlardan uyarı: Güneş ışınları 'Corona'ya karşı korumaz
Sonraki Haber
Karınca'dan karantina sürecinde kısa film seçkisi