Ana SayfaGüncelHDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz

HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz

HABER MERKEZİ – 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDP, “Türkiye, 105 yıldır nefret söylemi ve nefret suçlarının kol gezdiği bir ülke haline geldi” dedi ve soykırımla yüzleşmenin toplumsal barışa büyük bir katkı sunacağını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Ermeni Soykırımı’nın 105’inci yılında yayımladığı mesajında yüzleşme çağrısında bulundu.

“Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz” başlığıyla yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“24 Nisan 1915 günü İstanbul’da, aralarında mebusların, yazarların, gazetecilerin, öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 250 Ermeni aydın ve kanaat önderi tutuklanarak Ayaş ve Çankırı’ya sürgüne gönderilip, öldürüldü. Ardından, İttihat ve Terakki hükümeti kararıyla, Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda imha edildi.
“Bir soykırıma neden olan ‘Tehcir’ başta Ermeniler olmak üzere; Süryani, Keldani, Êzidî ve Rum halklarında büyük yıkımlara yol açtı. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi.
“Türkiye, Ermeni Soykırımı ile 105 yıldır yüzleşmedi. Tam tersine soykırımın baş failleri Talat ve Enver Paşaların isimlerini binlerce kamusal alana verildi.
“Büyük suç cezasız kaldı ve tekrarlandı.
“Ayrımcılık ve nefret söylemi bir kural oldu. Türkiye, 105 yıldır nefret söylemi ve nefret suçlarının kol gezdiği bir ülke haline geldi.
“Ermeni Soykırımı dünyada onlarca parlamento tarafından kabul edildi. Ancak büyük felaketin yaşandığı ülkemizin meclisi bu konuyu 105 yıldır konuşmadı. Büyük yıkım, başka ülkelerin meclislerinde değil, yaşandığı toprağın meclisinde, TBMM’de görüşülmelidir.
“Türkiye’de geçmişte işlenen suçlarla yüzleşilmesi, tanınması ve kınanması toplumsal barışa büyük katkı sunacaktır. HDP olarak bu yüzleşmenin sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz.
“Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz. Ermeni ve Süryani halklarının acısını paylaşıyoruz. Yaşanmış olan insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde hissediyor, o süreçte katledilen tüm insanları saygıyla anıyoruz.”

24 Nisan: ‘İnkar bir gün daha sürmesin, soykırım son bulsun’

24 Nisan: Ermenistan’da ışıklar söndü, çanlar çaldı

Mimariden hafızaya, Muş’ta Ermeni yapıların izini sürmek

Gece ve Sis: Tarihin ilk soykırımı

1915’ten bugüne uzanan hikayeler: “Ermeni Portreleri”




Önceki Haber
24 Nisan: 'İnkar bir gün daha sürmesin, soykırım son bulsun'
Sonraki Haber
TTB, Dr. Erdinç Şahin'in ölümünü Sağlık Bakanı'na sordu