Ana SayfaGüncelHDP: Hayat cezaevine sığmaz

HDP: Hayat cezaevine sığmaz

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren tartışmalı infaz düzenlemesine ilişkin açıklama yapan HDP’li Danış Beştaş, “Hayat cezaevine sığmaz ve hukukun üstünlüğü herkes için uygulanmalıdır. Düşman hukuku değil, insancıl hukuk istiyoruz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Genel Kurul’da görüşmeleri başlayan infaz düzenlemesine dair Meclis’in bahçesinde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına katılan partinin milletvekilleri, cezaevinde tutulan HDP’li siyasetçiler ile hasta tutukluların fotoğraflarını taşıdı.

İnfaz düzenlemesinin Corona virüsü salgınından önce normal zamanlarda Meclis gündemine gelmemesini eleştiren Danış Beştaş, “Corona günlerinde, yaşam hakkının herkes için büyük bir risk altında olduğu günlerde, bu yasa cezaevleri tarihinin en fazla doluluk olduğu dönemde Meclis gündemine geliyor” dedi.

Danış Beştaş, “Evde kal” çağrılarını desteklediklerini ancak “cezaevinde kal” sloganını asla kabul etmeyeceklerini ifade ederek, “Hayat cezaevine sığmaz diyoruz. Çünkü cezaevlerinde 50-60 kişi bir arada ve hiçbir tedbir olmadan yaşamak zorunda bırakılıyor” diye vurguladı.

HDP’li vekil, “Hayat cezaevine sığmaz ve hukukun üstünlüğü herkes için uygulanmalıdır. Düşman hukuku değil, insancıl hukuk istiyoruz. İnsancıl hukuk herkes için eşit olmasını emreder” diye konuştu.

İnfaz düzenlemesinin “özel af” niteliği taşıdığını savunan Danış Beştaş, şunları dile getirdi:

“Anayasanın 10’uncu maddesi, TCK’nin 35’inci maddesi, İçtüzüğün ilgili hükümleri gereğine göre, özel af yasasının kabul edilme oranı bellidir. Halka söylüyorum: 360 oyla bu yasayı kabul edebilirler. 360 oyun altında kimseye özel affı hiçbir iktidar ya da küçük ortaklarıyla getiremez.
“Bu özel aftır ve bu özel afla kendi yandaşlarını, kendilerine muhalif olmayanları cezaevinden çıkarmaya çalışıyorlar. Bu hazırlık yıllardır yapılıyor. Uzun süredir AKP’nin istediği, MHP’nin kabul ettiği bir taslağın, fırsattan faydalanarak önümüze getirilmesidir.”

“İnfaz paketinde 53’üncü maddeye son dakika yapılan eklemelerle izinli sayılacak kişiler arasına cinsel suçlar ve kasten öldürmeden mahkum olanlar da eklendi ve infaz süreleri düşürüldü” diyen Danış Beştaş, bu çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Şu anda Corona virüsü salgını sebebiyle evde aile içi şiddete maruz kalan, binlerce kadını döven, katleden, tecavüz eden saldırganlar hiçbir tedbir alınmadan tekrar aynı eve gönderilecek” diye belirtti.

Danış Beştaş, “İşte bu konuda biz Münevver Karabulut’u hatırlatmak istiyoruz. Faili Cem Garipoğlu intihar etmemiş olsaydı, bu durumda o da izinli olacaktı ve evine gidecekti” dedi.


İnfaz düzenlemesinin görüşmeleri bugün devam edecek




Önceki Haber
TTB: Sağlık Bakanlığı Covid-19 ölümlerini DSÖ kodlarına göre raporlamıyor
Sonraki Haber
Şakran Çocuk Cezaevi’nde intihar iddiası