Ana SayfaGüncelHDP Sözcüsü: Diyarbakır’da adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda

HDP Sözcüsü: Diyarbakır’da adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda

HABER MERKEZİ – İktidarın salgınla ilgili gerçekçi ve şeffaf bilgileri toplumla paylaşmadığını ve sürecin otoriter bir şekilde yönetilmeye çalışıldığını söyleyen HDP Sözcüsü Günay, Diyarbakır’da alınan kararları hatırlatarak “Adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda” dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Corona virüsü salgınına karşı hükümetin aldığı tedbirlerin yeterli olmadığı eleştirisinde bulundu.

İktidarın salgınla ilgili gerçekçi ve şeffaf bilgileri toplumla paylaşmadığını belirten Günay, “Her gün daha kötü ve ürkütücü yasal düzenlemelerle, çeşitli ve farklı uygulamalarla bu süreci götürmeye çalışan bir iktidar gerçekliği var” dedi.

“İktidar sahte bir başarı öyküsü yaratma peşinde, bu yüzden gerçekleri gizliyor” değerlendirmesinde bulunan Günay, “Salgın nedeniyle ilan edilmesi gereken acil durum kapsamında; fiziki mesafe, evde kalma, evde kalmanın ekonomik sosyal koşullarının oluşturulması kuşkusuz önemli tedbirler. Ama AKP bunun yerine yandaşlarını ve yandaşlarının servetini korumanın peşinde” diye belirtti.

Salgın sürecinin otoriter bir şekilde yönetilmeye çalışıldığını da söyleyen HDP Sözcüsü Günay, “Bu merkezi otoriter, baskıcı, despotik karakter maalesef yerellere de taşınmaya çalışıyor” diye konuştu.

Günay, “Neredeyse OHAL ilan etme yetkisi de valilere ve kaymakamlara bırakılmak üzere. Meclis’in tasarrufunda olan, ülkeyi yönetme biçimleri neredeyse vali ve kaymakamlara verilecek” dedi ve buna ilişkin Diyarbakır’da alınan kararları örnek gösterdi.

“Mesela Diyarbakır Valisinin İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarını alarak uyguladığı tedbirler var. Ama bakarsanız bu tedbirler bir sıkıyönetim tedbiri. Toplumun temel dinamiklerini, dayanışma ağlarını da yasaklayan tedbirler var. Adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda.”

[Diyarbakır İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarına buradan ulaşabilirsiniz.]

“Bütün toplumsal yapılar dışlanarak salgınla mücadele edilemez” diye ekleyen Ebru Günay, “Salgın karşısında çaresiz değiliz, engellemelere rağmen dayanışmaya devam edeceğiz” mesajını da verdi.

‘Cezaevleri boşaltılmalı’

Diğer yandan cezaevlerinin salgın karşısında en korunmasız yerler olduğunu da vurgulayan Günay, “Dolayısıyla cezaevleri; başta risk grupları, hasta ve yaşlı mahpuslar, bütün mahpuslar olmak üzere salgın tehlikesi nedeniyle boşaltılmalı” çağrısında bulundu.

“Cezaevlerinde insanlar herkes gibi kendi sağlıklarını koruyabilecek duruma gelmeliler. Dışarıda hijyen ve temizlik malzemelerine herkes ulaşabilirken, cezaevlerinde hiçbir temizlik ve hijyen malzemesinin verilmediği bir ortam var ve bu ortamda sağlıklarını korumaları beklenemez.”

Günay, sözlerinin devamında “Salgına rağmen cezaevlerini boşaltmayıp ‘içeride kalsınlar’ demek adı konmamış bir katliamdır. Bu katliamın da tek sorumlusu var, o da AKP hükümetidir” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin'de bir mahalle salgına karşı kendi önlemini kendisi alıyor
Sonraki Haber
Faiz silme beklenirken: KYK kredilerine ÜFE’ye göre faiz yolda