Ana SayfaGüncelHDP: Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya

HDP: Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya

HABER MERKEZİ – Hükümetin salgın politikasını eleştiren HDP Sözcüsü Günay, “Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya” dedi. Dayanışma ve ortaklaşma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Günay, “AKP iktidarı ve ortakları, her şeyden önce dayanışmayı ve ortaklaşmayı engelleyen politikalarından vazgeçmeli” diye belirtti.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, gündemdeki konulara ilişkin partisinin Diyarbakır İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi.

Günay’ın gündeminde salgının yanı sıra yeni infaz düzenlemesi ve Mahmur kampına yönelik bombardıman da vardı.

İktidarın salgın politikasına eleştiriler

Salgının bazı ülkelerde denetim altına alınsa da bir aşı veya ilaç bulunmadığı sürece insanlığı tehdit etmeye devam edeceğini söyleyen Günay, “Bunun bilincinde olmalıyız. Bundan sonra da tedbirlerimizi alırken bu bilinçle hareket etmeliyiz” dedi.

Hükümetin salgın politikasını eleştiren Günay, AKP ile iktidar ortağı MHP’nin ‘kesinlikle bir mücadele stratejisi olmadığını’ savundu.

Geçtiğimiz haftaki tartışmalı sokağa çıkma yasağı kararı öncesi ve sonrasın yaşananları hatırlatan Günay, “O gece yaşananlar AKP iktidarının bir anlık ve gelişigüzel karar vermesinin bir sonucuydu. Bu politikasızlığın önümüzdeki günlerde büyük can kayıplarına neden olacağı açık ve bu ihtimal yüksek” dedi.

Yaşananları “politikasızlık” olarak nitelendiren Günay, “Bunun sonucu olarak şu an itibariyle Türkiye’de birçok insan yüksek risk altında, enfekte olmuş halde” diye belirtti.

Salgının diğer önemli bir sonucunun da toplumun yaşadığı ekonomik sorunlar olduğuna dikkat çeken Günay, bunun müsebbibinin de iktidar olduğunu savundu.

“Ülkeyi gırtlağına kadar borca sokarak milyonlarca insanımızı işsizlik, yoksulluk ve yoksunlukla yüz yüze bıraktılar. Bu zor zamanlarda bile Hazine’den halka verilecek bir kuruş bırakmadılar” diyen Günay, hükümetten gelen “Genel yasağın ekonomik maliyeti büyük olur” sözlerine atıfta bulunarak, bunu, “itiraf” olarak nitelendirdi.

Savunmaya değil sağlığa bütçe verilmesi gerektiğini vurgulayan Günay, ‘hükümetin durumu kurtarmaya çalışan paketler çıkardığını, doğru dürüst bir karantina uygulamasına gitmekten bile aciz bir pratik sergilediğini’ söyledi.

“Meclis çalışmaya devam etmeli”

Salgının yayılma hızının denetim altına alınması için insanların evde kalabileceği bir yardım paketinin bir an önce açıklanması gerektiğini belirten Günay, “Zaman kaybetmeden bu hayata geçirilmelidir” dedi.

Bunun yapılabilmesi için Meclis’in açık olması ve çalışması gerektiğini belirten Günay, “Hatta Meclis salgına karşı bir kriz koordinasyonu işlevi görerek faaliyetlerini yürütmelidir” diye konuştu.

Ancak bu zaruri duruma rağmen Meclis’in kapalı olduğunu, “halkın Saray’ın politikasızlıklarına terk edildiğini” ifade eden HDP Sözcüsü, “İşçinin, emekçinin, yoksulun sorunlarını çözümü için Meclis çalışmaya devam etmelidir” sözlerini yineledi.

AKP’ye “dayanışmayı ve ortaklaşmayı engelleme” çağrısı

“Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya” diyen Günay, iktidarın mevcut politikalarıyla zorlu süreci atlatmanın ‘her geçen gün daha da imkansız hale geldiğini’ öne sürdü.

Her şeyden önce salgınla mücadele stratejisi geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Günay, “Bunun için başta siyasi partiler olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve toplumun tüm kesimleri ile dayanışma ve ortaklaşma içinde olunmalı. AKP iktidarı ve ortakları, her şeyden önce dayanışmayı ve ortaklaşmayı engelleyen politikalarından vazgeçmeli” dedi.

Siyasi tutukluları kapsam dışı tutan infaz düzenlemesi

Meclis’ten geçen ve siyasi tutukluları kapsam dışı bırakan yeni infaz düzenlemesine de değinen Günay, “AKP-MHP oylarıyla kabul edilen bu af yasasıyla kimler mi çıktı?” sorusunun altını şöyle doldurdu:

“Mafya babaları, dolandırıcılar, sahtekarlar, gaspçılar, tacizciler, Alaattin Çakıcı -ki o, ona verilen sözün sonucu olarak tahliye oldu. Yine yüzlerce insanı dolandıran Çiftlik Bank dolandırıcısı Mehmet Aydın, organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz tahliye oldu.”

Günay buna karşın gazeteciler, öğrenciler, siyasetçiler ve muhalif olan on binlerce siyasi tutuklunun ‘salgına ve ölüme mahkum edildiğini’ söyledi.

Günay, “Altını çizerek söylüyorum, cezaevinde yaşanacak her ölümün sebebi koronavirüsü kesinlikle değildir. Yaşanacak her ölümün sebebi AKP ve MHP iktidarıdır” dedi

İktidara ve Erbil’e Mahmur çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesi’nde, Temmuz 2019’dan bu yana ambargo uygulanan Mahmur Kampı’na dönük bombardımanın da hükümetin “sıkışan politikalarıyla” ilgili olduğunu söyleyen Günay, “Kürtlerin yaşam alanlarını bombalayarak, Kürtlere saldırarak, katlederek çöküşü erteleyeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Günay, mahmur başta olmak üzere Kürt yerleşim yerlerine yönelik hava saldırılarının bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

Irak Kürdistan Bölgesi’ne de seslenen Günay, Mahmur üzerindeki ambargonun acilen kaldırılmasını ve saldırılara karşı gereken tedbirlerin alınmasını istedi. Ayrıca salgına karşı Mahmur’dakilerin ilaç ve gıda başta olmak üzere temel yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması çağrısı da yaptı.




Önceki Haber
İSİG: Salgının ilk bir ayında Covid-19 nedenli en az 52 iş cinayeti yaşandı
Sonraki Haber
DTK'den "daha kapsayıcı ve adil bir infaz yasası" için çağrı