Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanı istifa etti ama istifası kabul edilmedi

İçişleri Bakanı istifa etti ama istifası kabul edilmedi

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir” denildi. Gelişmelerin ardından Soylu, gece attığı “istifa” mesajın silerek yeni bir tweet paylaştı: “Milletimizin hizmetinde yola devam inşallah…”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

10 Nisan Cuma günü aniden ilan edilen tartışmalı sokağa çıkma yasağı nedeniyle tartışmaların odağında olan Soylu, sosyal medyadan yaptığı istifa açıklamasında, “Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı” dedi. O açıklama şöyle:

“Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı..

Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı. İyi niyetle, hafta sonunda salgını ve bulaşı bir nebze durdurabilmek adına atılan bir adımdı.

Hiç bir zaman zarar vermek istemediğim Aziz Milletimiz, hayatımın sonuna kadar da sadık olacağım Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın… Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum… Tüm dostlara, mesai arkadaşlarıma Allahaısmarladık…”

Soylu-Erdoğan diyalogu

Bu açıklamanın ardından hükümete yakın A Haber, Soylu’nun istifasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği bilgisini geçti.

A Haber Ankara Haber Koordinatörü Fatih Atik, “İstifanın Erdoğan’ın bilgisi dahilinde olması gerekir. Erdoğan’la görüşmeden böyle bir karar verileceğini zannetmiyorum ama bu saatten sonra kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra yerine kim gelecek, ona bakmak lazım” dedi.

Öte yandan Hürriyer yazarı Abdülkadir Selvi de Soylu’nun istifa etmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuyu görüştüğünü ve Erdoğan’ın “Gerek yok” dediğini yazdı.

Selvi’nin aktardığına göre ikili arasındaki diyalog şöyle gelişti:

Soylu: Sokağa çıkma yasağıyla ilgili yaşanan kargaşadan dolayı tüm sorumluluk bana ait. Bedel ödemek adına istifa etmek istiyorum.

Erdoğan: Gerek yok.

Soylu: Efendim konjonktür onu gerektiriyor. Sizin elinizi rahatlatmak için istifa ediyorum.

Yazıda daha sonra Soylu’nun Erdoğan’ın ikinci bir şey söylemesini beklemeden, “Hakkınızı helal edin” dediği aktarıldı.

Kılıçdaroğlu: İstifa, Erdoğan’ı kurtarmak için

İstida duyurusu sonrası muhalefetten de art arda açıklamalar geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Süleyman Soylu istifasının tek başına alınmış bi karar olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı Sağlık Bakanının da tek başına karar alamadığı gibi… Erdoğan’ı kurtarmak için Süleyman Soylu’nun istifa etmesini anlayışla karşılıyorum” dedi.

Erdoğan’dan habersiz hiçbir bakanın karar alamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Sağlık Bakanı dahil, herhangi bir bakan Erdoğan’dan habersiz karar alabilir mi? Mümkün değil” diye belirtti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Hatayı ve başarısızlığı kabullenmek, sorumluluğunu üstlenmek olgunluk gerektirir. Sayın Süleyman Soylu’ya göstermiş olduğu olgun davranış nedeniyle teşekkür ediyorum. Aynı olgunluğu başarısızlıklarıyla birer marka haline gelmiş Damat’tan ve Tarım Bakanı’ndan da bekliyorum.”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın da, “Süleyman Soylu istifa etti. Olması gereken oldu. Sıra Berat Albayrak’ta” değerlendirmesinde bulundu.

İletişim Başkanlığı: İstifa kabul edilmemiştir

Ancak tartışmalar sürerken İletişim Başkanlığı, Soylu’nun istifasının kabul edilmediğini, görevine devam edeceğini bildirdi. O açıklama şöyle:

Hürriyet’ten Hande Fırat’ın haberine göre Soylu ile Erdoğan’ın İstanbul’da dün gece saat 23:00 sularında görüşmesi sonrası İletişim Başkanlığı bu açıklamayı yaptı. İletişim Başkanlığı’ndan açıklama saat 23:50 civarında gelmişti.

Bahçeli: MHP  istifanın kabul edilmemesinden ziyadesiyle memnun

İletişim Başkanlığı’nın paylaşımından sonra MHP lideri Devlet Bahçeli bir “memnuniyet” mesajı paylaştı.

Bahçeli, “Gelişmeler karşısında Sayın Bakanı’nın istifa kararının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilmediği anlaşılmaktadır. Elbette takdir ve tasarruf Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. Milliyetçi Hareket Partisi mezkur istifanın kabul edilmemesinden ziyadesiyle memnundur.” dedi.

Kalın: Birlik ve beraberliğimize kimse balta vuramayacaktır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımızın istifası kabul etmemiştir, kendisi görevine devam edecektir” sözleriyle Soylu’nun geri çevrilen istifasını duyurdu.

Kalın Twitter’daki paylaşımına, “Birlik ve beraberliğimize kimse balta vuramayacaktır” notunu da düştü.

Bir mesaj da Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten geldi. Soylu’nun görevine devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Perinçek, “Aynı gemideyiz” dedi.

İHA’dan “Soylu’dan ilk açıklama” haberi ve sonrasında “özür”

İHA, istifası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmeyen İçişleri Bakanı Soylu’nun gelişmelerin ardından “Aynı kararlılıkla devam etmeliyiz. Allah milletimize, bizi mahcup etmesin” açıklaması yaptığını duyurdu.

Ajans Soylu’nun, “Allah hem milletimize hem de bizden umudu olanlara, bizi mahcup etmesin. Aynı kararlılıkla devam etmeliyiz. Allah’a emanet olun” sözlerini sarf ettiğini servis etti.

Ancak bu haberin hemen ardından ajanstan bir “özür” açıklaması geldi. Açıklamada, “Bakan Soylu’dan ilk açıklama: ‘Aynı kararlılıkla devam etmeliyiz’ başlıklı haberimiz kaynağından iptal edilmiştir. Düzeltir abonelerimizden özür dileriz” denildi.

Soylu’dan istifa açıklamasını silip, yeni tweet attı

İçişleri Bakanı Soylu ise istifasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmemesi üzerine Twitter hesabından “istifa” açıklamasını silerek yeni bir açıklama yaptı.

“Sokağa çıkma yasağı ile ilgili, sorumluluğumuzun gereği aldığı karar üzerine Milletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tutumu, beni mahcup etmiştir” diyen Soylu, attığı adımlardaki eksikliğinin insani bir durum olarak kabul edilip onarma hakkı verilmesinin sorumluluğunu artırdığını söyledi.

Soylu mesajını “Allah mahcup etmesin. Milletimizin hizmetinde yola devam inşallah…” diye bitirdi.

Ne olmuştu?

Fotoğraf: Yasin Akgül / AFP

İçişleri Bakanlığı, 10 Nisan Cuma akşamı saat 22.00 sularında, büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu.

Söz konusu kararın yasağın başlamasına 2 saat kala duyurulması tepki çekerken, karardan sonra çok sayıda yurttaşın fırın ve marketlere giderek alışveriş yaptığı ve ‘sosyal mesafe’yi ortadan kaldırdığı görülmüştü.

Gelen eleştiriler üzerine Soylu, sokağa çıkan insan sayısının abartılacak boyutta olmadığını savunarak, “250 bin kadar insan hareketi görüldü, o da kısa sürede durdu” demişti.

Eleştiriler sürerken Soylu, “İşin başından itibaren sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır” ifadesini sarf etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'a yine tahliye yok
Sonraki Haber
İstanbul Tabip Odası: Bunun adı 'salgın yönetimi' değil, 'algı yönetimi'dir