Ana SayfaCezaevleriİHD ve TİHV’den salgının cezaevlerinde önlenmesi için “acil eylem” çağrısı

İHD ve TİHV’den salgının cezaevlerinde önlenmesi için “acil eylem” çağrısı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü nedeniyle risk altında olan cezaevlerindeki tutukluların durumuna dair ortak bir açıklama yapan İHD ve TİHV, İzmir’deki Şakran Cezaevi’nde bir hekime daha Covid-19 tanısı konulduğu bilgisini paylaştı. Açıklamada, “Başta ağır hastalar, çocuk ve kadınlar ve paylaşılan bilgiler ışığında anılan salgın riskinin somutlanması nedeniyle Şakran Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerindeki nüfusun hızla azaltılması sağlanmalıdır” çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Corona virüsü salgını nedeniyle risk altındaki cezaevleri için “acil eylem” çağrısı yaptı.

İki hak kuruluşunun ortak açıklamasında, ‘özgürlüğünden alıkonulmuş kişilerin bulunduğu cezaevlerinin’ Covid-19 salgınının yaşandığı şu günlerde risk altında olduğu hatırlatıldı.

“Yoğun ve hareketli nüfus, cezaevlerinin özellikleri ve organizasyonu bu tür salgınların yayılması için oldukça elverişli ortamlardır” denildi.

“Şakran’da bir hekime daha Covid-19 tanısı konuldu”

Cezaevlerinde özgürlüğünden alıkonulan istisnasız herkesin sağlık ve yaşam hakkının korunmasının devletlerin sorumluluğu altında olduğunu belirten hak savunucuları, son olarak Şakran Cezaevi’nde ikinci bir hekimin daha Covid-19 klinik bulgu ve öntanısı ile hastaneye yatırıldığı bilgisini paylaştı.

İHD ve TİHV, bu durumun özel olarak Şakran Cezaevi, genel olarak da tüm cezaevlerine yönelik her düzeydeki önlemlerin hızla alınması gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Şakran’da hekimlerin temas ettiği tüm mahpuslar ve personelin en uygun koşullarda karantinaya alınması ve testlerinin derhal yapılması gerektiği vurgulandı.

“Cezaevlerindeki nüfus hızla azaltılmalı”

Türkiye’de cezaevlerindeki mevcut duruma dikkat çeken TİHV ve İHD, “Başta ağır hastalar, çocuk ve kadınlar ve paylaşılan bilgiler ışığında anılan salgın riskinin somutlanması nedeniyle Şakran Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerindeki nüfusun hızla azaltılması sağlanmalıdır” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet‘in, “Hükümetler şimdi siyasi mahpuslar ve sadece eleştirel veya muhalif görüşlerini ifade ettiği için alıkonulanlar da dahil olmak üzere yeterli yasal dayanak olmadan alıkonulan herkesi serbest bırakmalı” şeklindeki önerisine yer verilen ortak açıklamada, bu çağrının gereğinin yapılması vurgulandı.

İHD ve TİHV ortak açıklaması, “Zira aslolan yaşamdır” sözleriyle noktalandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rapor: 'İnfaz isyanı' sonrası salgın tedbirleri hiçe sayıldı, tutuklular darp edildi
Sonraki Haber
Genel Kurul’da görüşülecek olan infaz düzenlemesi öncesi HDP'den çağrı