Ana SayfaGüncelİKSV’den Leyla Gencer anısına bir belgesel

İKSV’den Leyla Gencer anısına bir belgesel

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgını nedeniyle evlerimizde kalıp fiziksel mesafenin arttırılmasının önerildiği bu günlerde, yapımcılığını İKSV’nin üstlendiği ve internet üzerinden ücretsiz olarak yayınlanan bir belgeseli öneriyoruz: “Leyla Gencer: La Diva Turca”

20’nci yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’in hayatını ve sanatını konu alan ilk belgesel olma özelliğini taşıyan Leyla Gencer: La Diva Turca, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) YouTube kanalında tüm izleyicilerin erişimine açıldı.

Leyla Gencer’i, kendisiyle tanışma ve çalışma fırsatı bulmuş sanatçılarla yapılan söyleşilerle anlatan belgeselin yapımcılığını, Leyla Gencer Arşivi’ni de bünyesinde bulunduran İKSV, yönetmenliğini ise Selçuk Metin üstleniyor.

Belgeselin metni ve senaryosunda gazeteci ve yazar Zeynep Oral’ın imzası bulunuyor.

Yapıma katkıda bulunan sanatçılar ise Selçuk Yöntem, Halit Ergenç, Bergüzar Korel ve Mehmet Günsür.

Çekimleri 2018 senesi boyunca Milano, Roma, Napoli ve İstanbul’da yapılan belgeseli aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Leyla Gencer hakkında

Leyla Gencer İstanbul’da doğdu.

İstanbul Belediye Konservatuarı’nda başladığı şan eğitimine İtalyalı soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti.

1950’de Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni’nin Cavalleria Rusticana’sında Santuzza rolünü yorumladıktan sonra kısa bir süre içerisinde yurt içinde tanınan bir opera sanatçısı oldu; birçok önemli devlet etkinliğine soprano olarak davet edildi.

Gencer’in İtalya sahnelerine adım atması Napoli’deki San Carlo Tiyatrosu’nda yine Santuzza rolüyle oldu.

1957-1980 yılları arasında, operanın mabedi sayılan La Scala Tiyatrosu’nun primadonnası olan Leyla Gencer, Vittorio Gui, Tullio Serafin, Gianandrea Gavazzeni ve Riccardo Muti gibi seçkin İtalyalı şeflerle çalıştı.

Donizetti’nin unutulmuş operalarını yeniden gün yüzüne çıkarıp başarılı bir şekilde yorumlayarak “Donizetti Rönesansı”nın gelişmesine büyük katkıda bulundu.

Leyla Gencer, 1985’te opera sahnelerine veda etti. 1992 yılına dek konser ve resitallerine devam eden soprano, daha sonra kendini genç sanatçıların yetişmesine adadı.

Gencer, 2008 yılındaki vefatına kadar La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini sürdürdü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın mütevelliler kurulu başkanlığını üstlendi.

Leyla Gencer, 10 Mayıs 2008 tarihinde Milano’daki evinde vefat etti.




Önceki Haber
Canlı Blog | Türkiye'de can kayıpları 500'ü aştı
Sonraki Haber
'Kuşlar yasına gider'... Ya biz?