Ana SayfaGüncelİktidara Kızılay sorusu: Salgın zamanındaki suskunluğun sebebi ne?

İktidara Kızılay sorusu: Salgın zamanındaki suskunluğun sebebi ne?

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının açıklandığı 11 Mart’tan bu yana “sessiz” olan yardım kuruluşu Kızılay’ın durumu Meclis’in gündemine getirildi. HDP Milletvekili Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a sordu: İlk vakanın açıklandığı günden itibaren Kızılay’ın salgın adına Türkiye’de bulunduğu faaliyetler, yardım ve dayanışma çalışmaları neler?

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Corona virüsü salgınının ortaya çıktığı 11 Mart’tan bu yana ‘sessiz olan’ Kızılay’ın bu sükûnetini Meclis’in gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Eksik, son dönemde Kızılay’ın yolsuzluk ve usulsüzlükle anıldığını hatırlattı

Kızılay içindeki işleyişi eleştiren Eksik, yüzlerce nitelikli Kızılay memurunun işten çıkarıldığını ve onların yerine liyakatsiz, iktidara yakın kişilerin işe alındığını söyledi.

Eksik, “Toplum salgının ekonomik ve sosyal sonuçlarına karşı korunmasız olduğu bugünlerde iş yapması gereken Kızılay gibi bir kurum sessiz kalarak görünmez oluyor” derken, özetle şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • İlk vakanın açıklandığı günden itibaren Kızılay’ın salgın adına Türkiye’de bulunduğu faaliyetler, yardım ve dayanışma çalışmaları nelerdir?
  • Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında büyük bir gelir ağına sahip Kızılay gibi köklü bir kurumun en önemli görevinin olağanüstü dönemlerde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek olduğu, salgın zamanında, insanların çaresiz kaldığı bu dönemde yurttaşların yanında görülmemesinin, suskun kalmasının sebebi nedir?
  • Salgına yönelik Kızılay üzerine düşen görevi niçin yapmamaktadır? Yapacak mıdır?
  • Kızılay’ın salgına yönelik acil bir eylem planı veya projesi var mıdır? Olacak mıdır?
  • Kızılay Başkanının 30 bin TL maaş aldığı, iktidara yakın kişileri yönetici olarak aldığı, ayrıca oğlu Furkan Kınık’ı Gençlik Koordinasyon Kurulu başına atadığı ve yüksek maaşlar bağladığı doğru mudur? Eğer doğru ise bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır? Olacak mıdır?
  • İletişim Danışmanlığı ve etkinlik yönetimi işlerinin yandaş firmaya verildiği doğru mudur, doğru ise açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Olacak mıdır?
  • Yüzlerce işçinin uydurma gerekçelerle işten alındığı, yerine iktidara yakın liyakatsız kişilerin alındığı gündeme gelmiştir. Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır? Olacak mıdır?
  • İktidar tarafından görev alamayan, seçilemeyen ve görev süresi biten üyeler hangi sebeplerle Kızılay’a yönetici olarak atanmaktadır? Bu göreve gelecek liyakat sahibi insanlara neden görev verilmemektedir?

Kızılay üzerinden para transferi

Daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme gelen Kızılay’ın, Torunlar grubuna bağlı Başkentgaz tarafından hesaplarına gönderildiği, bu bağış paralarının Ensar Vakfı’na aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Başkentgaz şirketinin Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı’na bağışladığı 8 milyon doların ise Ensar ile Türkiye Gençlik ve Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) ABD’deki ortak girişimi Türken Vakfı’na aktarıldığı açıklanmıştı.

TÜRGEV’in yöneticileri arasında AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan da bulunuyor.


İstanbul’da dayanışma ağları büyüyor

Türkiye’de vaka sayısı 20 bine dayandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da dayanışma ağları büyüyor
Sonraki Haber
Enflasyon yine çift hanelerde