Ana SayfaEkolojiIlısu Barajı köy yollarının bağlantısını kopardı

Ilısu Barajı köy yollarının bağlantısını kopardı

BATMAN – Ilısu Barajı, Hasankeyf’te Karaköy ve Uzundere köylerinin kentle bağlantısını kesti. Köylüler, yeni yol talep ediyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberini paylaşıyoruz.

Tarih Hasankeyf ilçesi ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakan Ilısu Barajı’nda doluluk oranı en üst seviyeye yaklaşırken, bölgedeki çok sayıda köyün bağlantı yolları kesildi.

Batman ve Siirt’te baraj göleti köy yollarının kilometrelerce uzamasına neden olurken, bazı köylerin su altında kalan yollarına alternatif yollar ise hala yapılmadı.

Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Karaköy (Reşiye) ve Uzundere (Verzine) köylerinin yolları da su altında kaldı.

Yolda bulunan ve köy mesafesini 5 kilometre uzaklıkta diye gösteren tabela da suya gömüldü.

Köylerin, ilçenin yeni yerleşkesi ile bağlantısı koparken, köylüler, şimdi kullandıkları keskin virajları ve dağı aşan zorlu yol yerine, Hasankeyf’e bağlı bulunan Üçyol (Difne) Köyü’nden bağlantı yolu yapılmasını talep ediyor.

‘Ölüm yolu’

Karaköy sakinlerinden Sabri Yalçın’la, Akyar Köyü’nde bulunan bahçede birkaç gündür çalışmasının ardından köyüne giderken karşılaştık.

Barajın birçok insan gibi kendilerini de mağdur ettiğini söyleyen Yalçın, “Bu yolda iki köy var. Yol kapalıdır. Gercüş yolu açıktır ama oradan geçebilmeniz için belli bir mesafesi toprak ve ancak traktör ile geçebilirsiniz. Şu an burada en az 400 insan mağdur edildi” dedi ve taleplerini dile getirdi:

“Üçyol tarafından yeni bir yol yapılmalıdır. Şu an kullandığımız yol çok tehlikelidir. Hem köylere hem de Hasankeyf kalesine giden yoldur. Bu yol dağ yoludur. Antalya’nın dağ yolu gibi burasının tek farkı, daha keskin virajlı ve tek şerittir. Bu yol ölüm yoludur. Bir an önce yeni bir yol yapılması gerekiyor.”

Telefonla konuştuğumuz Karaköy Muhtarı Osman Turan ise yollarının kapandığını ve şehir bağlantılarının kesildiğini ifade ederek, köy yollarının bir an önce yapılmasını talep etti.


MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyanet’in Cuma hutbesinde nefret: Ne oldu, tepkiler neler?
Sonraki Haber
Eren Erdem hakkındaki hapis cezasının onanması istendi