Ana SayfaÇalışma YaşamıILO tahminlerini yükseltti: 305 milyon kişi işini kaybedebilir

ILO tahminlerini yükseltti: 305 milyon kişi işini kaybedebilir

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgını nedeniyle küresel çapta iş saatlerinde keskin düşüşün devam ettiği, küresel iş gücünün yarısını oluşturan kayıt dışı ekonomideki yaklaşık 1,6 milyar işçinin geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Uluslararası Çalışma Örgütü, daha önce 195 milyon olarak tahmin edilen tam zamanlı iş kaybının 305 milyona çıkabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan iş kayıplarıyla raporunu açıkladı.

Covid-19 salgının dünya genelinde kayıt dışı ekonomide ve yüz milyonlarca işletme üzerinde yıkıcı etkiler oluşturacağı vurgulan raporda, 2020 yılı başından bu yana küresel çapta iş saatlerinde yüzde 10,5 daralma yaşanacağı, bunun da 305 milyon tam zamanlı çalışanın işsiz kalmasına denk düştüğü belirtildi.

Salgın nedeniyle dünya genelinde çalışma saatlerinde keskin düşüşün devam ettiği vurgulanan raporda, “Bu, küresel iş gücünün neredeyse yarısını oluşturan kayıt dışı ekonomideki 1,6 milyar işçinin geçim kaynaklarının ortadan kalkması tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor” denildi.

“Bir gelecek olmaması demek”

ILO Genel Direktörü Guy Ryder da Cenevre’de video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, 7 Nisan’da açıkladıkları raporu revize etmek zorunda kaldıklarını, salgın nedeniyle ülkelerde getirilen kısıtlamaların sürmesi ve genişletilmesinin bu kararda etkili olduğunu ifade etti.

Ryder, salgın ve iş krizinin devam ettiğini, bunun da en savunmasız durumdaki insanlara acil destek verilmesini gerektirdiğini belirterek, “Milyonlarca insan için bir gelirin olmaması, gıda olmaması, güvenlik olmaması ve bir gelecek olmaması demektir. Dünya genelinde milyonlarca işletme zor nefes alıyor” dedi.

İşçi ve işletmelerin desteklenmesi için “acil, hedefli ve esnek” önlemler alınması çağrısında bulunan Ryder, bunun özellikle kayıt dışı ekonomiler ve küçük işletmeler için gerekli olduğunu kaydetti.

7 Nisan’da 195 milyon kişi öngörülmüştü

Uluslararası Çalışma Örgütü, 7 Nisan’da açıkladığı raporunda Corona virüsü salgını nedeniyle 2020’nin ikinci çeyreğinde küresel olarak çalışma saatlerinin yüzde 6,7’sini ortadan kaldırmasının beklendiğini, bunun da 195 milyon kişinin tam zamanlı işini kaybetmesi anlamına geleceğini vurgulanmıştı.


ILO: Covid-19 nedeniyle 195 milyon kişi işini kaybedebilir

Previous post
İstanbul Tabip Odası'ndan Bilim Kurulu’na 10 soru
Next post
Bursa'da iş cinayeti: Çöp kamyonundan düşen işçi yaşamını yitirdi