Ana SayfaGüncelİmamoğlu’ndan “devlet içinde devlet” resti

İmamoğlu’ndan “devlet içinde devlet” resti

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Devlet içinde devlet olmaz” denilerek başlattıkları bağış kampanyalarının engellenmesine, “Kimin ne dediği beni ilgilendirmiyor. İBB, Anayasa’nın öngördüğü şekliyle devletin ta kendisidir” sözleriyle yanıt verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Devlet içinde devlet olmaz” diyerek belediyenin yapmak istediği bağış kampanyasını engellemesine tepki gösterdi.

İBB Yardımlaşma Kartal Lojistik Merkezi’nde Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler hakkında açıklamalar yapan İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile engellendiği için 1 buçuk gün kadar sürebilen bağış kampanyasına 12 bin 500’ü aşkın vatandaşın katıldığını açıkladı.

İmamoğlu, “Bunlar şartsız bağıştır. Elde ettiğimiz nakit ile yeni başvuran vatandaşlarımızın içinden 9 bin 500’e yakın insanımıza 300 ve 600 liralık nakiti, alışveriş kartlarına yükleyerek Pazartesi’den itibaren teslim edeceğiz” dedi.

İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile engellenen ve “devlet içinde devlet olmaz” tartışması yaratan İBB’nin bağış kampanyasına yönelik eleştirilere ise şu sözlerle tepki gösterdi:

“Tüm inancımla şunu söyleyebilirim ki; kimin ne dediği beni ilgilendirmiyor. İBB, Anayasa’nın öngördüğü şekliyle, devletin ta kendisidir. Devlet eliyle, insanlarına katkı sunma konusunda kimsenin fetvasına ihtiyacı da yoktur. İBB, 16 milyon insanın kurumu.
“Bu zor günlerde, inancımıza da insanlığa da vicdana da ahlaka da en uygun şekilde, alan elin veren eli görmediği bir biçimde, sizin o vicdanınız, o sıcacık eliniz olacak. Bundan hiçbir şekilde kuşku duymayın.”

Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu bağış kampanyasından önce İBB’nin açtığı bağış kampanyasında Pazartesi ve Salı günleri arasında 2 bin 100 kişinin Vakıfbank’a 900 bin liralık bağış parası yatırdığını hatırlatan İmamoğlu, hesabı donduran bankaya bir kez daha çağrı yaptı.

“Yanlıştır bu. Bu baskıyı ortadan kaldırın. Devlet bankası olan Vakıfbank’a da Türkiye mali hukukuna uygun şekilde davranmasını ve ne Vakıfbank’a ait ne de bize ait olan 900 bin lirayı bugün mesai bitmeden hak ettiği şekilde belediyenin kullanması ve pazartesinden itibaren ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırmamız için gerekeni yapmaları konusunda Vakıfbank’ı uyarıyorum.
“Bu uyarımı yaptığım gibi devletimizin yetkililerinden de bu sürece katkı sunmaları konusunda talebimi de ilettim. Bunun da altını çizeyim.”

Sokağa çıkma yasağı talebini de yineleyen İmamoğlu, “Artık ‘sokağa çıkmayın’ demenin yetmediği günlerdeyiz. İnsanlara, ‘Evinden çıkma’ derken, onların sosyal güvencesi hem devletimiz olmalı hem de devletimizin, bütün Türkiye’ye yaygın belediyeleri olmalı” dedi.

Pandeminin İstanbul’daki oranının yüzde 60’ı aştığını belirten İmamoğlu, bu nedenle bütün tedbirlerin ana merkezinin de İstanbul olması gerektiğini vurguladı.

İmamoğlu, “Bu noktada alacağımız 15-20 günlük sıkı tedbirler, inanın bizim bütün sorunlarımızı daha üst seviyede aşmamıza sebep olacak. Onun için, ısrarla diyoruz ki; bilimin emrettiği şekliyle hem bilim kurullarının hem bilim insanlarının aktardığı şekliyle, lütfen sokağa çıkma yasağı İstanbul’da uygulansın” çağrısında bulundu.

İmamoğlu, “Bunu uygularken, elbette yürümesi gereken işler var. O işlerle ilgili her türlü lojistik tedbiri hem belediyemiz hem de devletimizin diğer kurumları almakla yükümlüdür. Alacak da gücü vardır” diye ekledi.

İBB Başkanı, “O bakımdan sokağa çıkma yasağı şarttır zaman geçiyor” çağrısını yineledi.

Ne oldu?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Corona virüsüne karşı “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında bir yardım kampanyası başlattıklarını duyurmuştu.

Bu duyurunun akabinde İçişleri Bakanlığı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerce, yetkili makamlardan izin alınmaksızın başlatılan yardım kampanyaları hakkında işlem yapılacağını bildirmişti.

Çok geçmeden de salgından olumsuz etkilenenlere yönelik olarak yardım kampanyası başlatan belediyelerin yardım topladığı hesaplar içlerindeki paralarla beraber bloke edilmişti.

Bloke edilen hesaplar arasında CHP yönetiminde bulunan İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerininkiler de bulunuyor.

Bu durumun sorulduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kampanya içinde kampanyaya gerek yok. Belediyeler devlet içinde devlet olmaya çalışmamalı” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnfaz düzenlemesi: MHP "bu haliyle yasalaşsın" dedi, HDP itiraz ediyor
Sonraki Haber
Gazeteci Hakan Aygün tutuklandı