Ana SayfaGüncelİnfaz düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi

İnfaz düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi

HABER MERKEZİ – Siyasi tutukluları kapsam dışı bıraktığı için tartışmalara yol açan infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, sabaha karşı Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. HDP, Corona virüsü nedeniyle acilen mahpusların tahliyesini istese de teklifte değişikliğe gidilmedi.

İnfaz düzenlemesinde değişiklik öngören 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Adalet Komisyonu’nda sabaha karşı kabul edildi.

Tartışmalı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi önümüzdeki Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

İnfaz indirimi ile kalıcı ve denetimli serbestlik süresinin artmasıyla ilgili geçici düzenleme içeren AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifin görüşmeleri, Corona virüsü salgını önlemleri çerçevesinde Meclis’in en büyük komisyon salonu olan Plan Bütçe Komisyonu Salonu’nda yapıldı.

Muhalefet partileri, teklifin eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde eleştiri getirdi. CHP’li Alpay Antmen “terör” suçları başlığında siyasi suçların yer almaması gerektiğini belirtirken, HDP’li Abdullah Koç ise “Tutukluların serbest bırakılması iktidarın sorumluluğundadır” dedi.

Komisyonda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da salgının neden olduğu risk ve tehditlere değinerek, teklifin, “insanların yaşam hakkını koruyacak bir düzenleme olmadığını” söyledi.

Başaran, “İnfaz yasasını iyice karmaşıklaştıran, infaz yasasında suçlar arasındaki eşitsizliği arttıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız” diye belirtti.

MHP ise komisyonda “İnfaz yasa teklifi bu haliyle yasalaşsın” dedi.

Komisyon, sabah saatlerine kadar süren tartışmaların ardından AKP ve MHP’nin teklif ettiği taslağın onaylanmasıyla bitti.

Teklifin kabul edilmesiyle ilgili Twitter üzerinden paylaşımda bulunan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, partisinin Corona virüsü salgını dolayısıyla acilen mahpuslar için tahliye istediğini ancak bunun kabul edilmediğini belirtti.

Gergerlioğlu, “Daha Genel Kurul var, yaşam hakkı sözümüzü tekrar edeceğiz, eleştiri ve önerilerimiz sürecek” diye ekledi.

İnfaz düzenlemesine itirazlar

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 90 bin tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.

İnfaz düzenlemesinde neler var?

Komisyonda kabul edilen teklifteki bazı düzenlemeler ise şöyle:

  • Koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanma koşulları esnetiliyor. Buna göre infaz süresi üçte ikiden, 1/2’ye indiriliyor. Ancak “uyuşturucu ticareti, imalatı”, “cinsel istismar”, “kasten adam öldürme” ve “terör” suçları, indirim kapsamı dışında bırakılıyor.
  • “Terör”, “uyuşturcu ticareti”, “cinsel istismar”, “kasten adam öldürme”, özel yaşamın gizliliğine ilişkin suçlar istisna olmak koşuluyla, 30 Mart 2020’den önce işlenen suçlarda, denetimli serbestlik süresi, bir kereye özgü olmak üzere 1 yıl yerine 3 yıl olarak uygulanacak. Yani cezasının bitmesine 3 yıl kalmış olanlar da denetimli serbestlikten yararlanıp tahliye olabilecek.
  • 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlar ile 70 yaşını bitirmiş hükümlüler yönünden ise yine geçici olmak kaydıyla, cezasının bitmesine 4 yıl kalmış olanlar için uygulanacak. Ağır hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını cezaevinde yalnız sürdüremeyen 65 yaşını doldurmuş hükümlülerin cezası, denetimli serbestlik tedbiri altında infaz edilecek. Çocuk hükümlülerin 15 yaşına kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün; 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.
  • Kadın, çocuk, yaşlı, hasta hükümlüler için konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılıyor. Bu kapsamda konutta infazın sınırı kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde altı aydan bir yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde bir yıldan iki yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde üç yıldan dört yıla çıkarılıyor.
  • Beş yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurum koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği adli tıp kurumu raporuyla tespit edilenler de cezasını konutunda çekecek.
  • Yeni doğum yapan üç yıl veya daha az süreli hapis cezası alan kadınlar için de evde infaz hükmü uygulanabilecek.
  • Salgın nedeniyle açık cezaevlerinde bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik uygulanan hükümlüler, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılacak. Adalet Bakanlığı, 2’şer aya kadar olmak koşuluyla bu süreyi iki kez uzatabilecek.
  • Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit denetimli serbestlik süresinin uygulanması değiştiriliyor. Buna göre denetimli serbestliğin herkese 1 yıl maktu olarak uygulanması yerine koşullu salıverilmeye esas alınan sürenin yarısında cezaevine girmesi, bu sürenin beşte birinin denetimli serbestlikle geçirilmesi öngörülüyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın hazırladığı haberden de yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Barış Atay imzalı “Eksik” ve Demet Evgar'lı “Sofra Sırları” ücretsiz yayınlandı
Sonraki Haber
Sağlık Bakanlığı'nın verileriyle il il Corona virüsü salgını