Ana SayfaCezaevleriİnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda

İnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda

HABER MERKEZİ – İnfaz düzenlemesinde değişiklik öngören ve muhalefet partilerince Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesine aykırı olduğu belirtilen yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

AKP ile MHP’nin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Genel Kurul’u Meclis Başkanvekili Levent Gök yönetiyor. Görüşmelere start verilmeden önce Gök, milletvekillerine maske takmadan kurula gelmemeleri uyarısında bulundu.

Yapılacak gündem dışı konuşmalarla önergelerin görüşülmesi sonrası, yasa teklifinin tümü üzerine konuşmalar yapılacak.

Ancak “infaz” teklifinin maddeleri üzerinde görüşmelere bugün geçilmeyeceği öngörülüyor.

HDP “bu haline” karşı

HDP, şu anki haliyle karşı çıktığı düzenlemenin Genel Kurul’da görüşülmesi öncesinde, Meclis’te geniş katılımlı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İnfaz düzenlemesinin bu haliyle yasalaşması durumunda “muhalif duruşları ve ifadeleri nedeniyle cezaevinde olanların ölüme terk edileceğini” belirten HDP, tüm kesimlere çağrı yaparak “İktidarın bu infaz yasasına karşısında suskun kalmayın” dedi.


Genel Kurul’da görüşülecek olan infaz düzenlemesi öncesi HDP’den çağrı


Dün HDP, DBP, Devrimci Parti, EMEP, ESP, SODAP, Sol Parti, SYKP, TİP, TKP ve Yeşil Sol Parti, “İnfaz yasasında eşitlik istiyoruz, Adaletin sesini yükseltmeye çağırıyoruz” başlığı ile ortak bir açıklama yayımlamıştı.

“Bu düzenleme bu haliyle yasalaşırsa, toplumda yeni yaralar açılacak ve cezaevindeki mahpuslar, adeta idam cezasının birer öznesi olacaklardır” denilen ortak metinde, ‘adaletin sesini yükseltme’ çağrısı yapılmıştı.

İnfaz düzenlemesine dair

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.


11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim

HDP şerh düştü: İnfaz düzenlemesi açık ve ağır bir insan hakkı ihlali


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Roketsan'da patlama
Sonraki Haber
Çin'de ikinci 'Corona' dalgası beklenenden erken gelebilir