Ana SayfaCezaevleriİnfaz düzenlemesi: MHP “bu haliyle yasalaşsın” dedi, HDP itiraz ediyor

İnfaz düzenlemesi: MHP “bu haliyle yasalaşsın” dedi, HDP itiraz ediyor

HABER MERKEZİ – Siyasi tutukluları kapsam dışı bıraktığı için tartışmalara yol açan infaz düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Komisyonda konuşan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, salgının neden olduğu risk ve tehditlere değinerek, teklifin, “insanların yaşam hakkını koruyacak bir düzenleme olmadığını” söyledi. Başaran, “İnfaz yasasını iyice karmaşıklaştıran, infaz yasasında suçlar arasındaki eşitsizliği arttıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız” diye belirtti. MHP’nin ise komisyonda “İnfaz yasa teklifi bu haliyle yasalaşsın” dediği bildirildi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan tartışmalı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi gelecek Salı Genel Kurul’da görüşülecek.

70 maddelik Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Genel Kurul öncesinde Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor.

İnfaz indirimi ile kalıcı ve denetimli serbestlik süresinin artmasıyla ilgili geçici düzenleme içeren AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifin görüşmeleri, Corona virüsü önlemleri çerçevesinde Meclis’in en büyük komisyon salonu olan Plan Bütçe Komisyonu Salonu’nda yapılıyor.

Komisyonda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, komisyona gelen kanun tekliflerinin Anayasa denetiminden geçmediğine işaret ederken, infaz düzenlemesiyle ilgili kanunun da Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

Teklif düzenlenirken katılımcılığın dar tutulduğunu belirten Başaran, kanunun ayrımcılık içeren bir düzenleme olduğunu belirtti.

Cezaevlerinde 300 binden fazla insan olduğunu ve bu kişilerin ailelerinin tedirgin olduğunu ifade eden Başaran, “İnfazda eşitlik meselesi, bizim Meclis olarak esaslı tartışmalarımızdan biri olmalı ama şu anda önümüze geldiği haliyle değil. Çünkü infaz yasasını iyice karmaşıklaştıran, infaz yasasında suçlar arasındaki eşitsizliği arttıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız” sözleriyle teklifi değerlendirdi.

Başaran teklifin “insanların yaşam hakkını koruyacak bir düzenleme olmadığını” vurguladı.

Bir başka HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise komisyondan şu mesajı paylaştı:

MHP: Bu haliyle yasalaşsın

HDP’li vekil ayrıca MHP’nin, beklendiği üzere “İnfaz yasa teklifi bu haliyle yasalaşsın” dediğini aktardı.

Teklif üzerine komisyon görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerin bugün tamamlanması bekleniyor.

İnfaz düzenlemesine itirazlar

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 90 bin tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Elçi cinayeti: Tartışmalı iddianame kabul edildi
Sonraki Haber
İmamoğlu'ndan "devlet içinde devlet" resti