Ana SayfaGüncelİnfaz düzenlemesinin 7 maddesi daha kabul edildi

İnfaz düzenlemesinin 7 maddesi daha kabul edildi

HABER MERKEZİ – İnfaz düzenlemesinde değişiklik öngören ve muhalefet partilerince Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesine aykırı olduğu belirtilen yasa teklifinin 7 maddesi daha kabul edildi. Bunlar arasında “örgüt üyeliği”nin altı sınırını 2 yıldan 4 yıla çıkaran madde de yer alıyor.

“Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin yedi maddesi daha, Meclis Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi.

Önceki günkü görüşmelerde yasa teklifinin ilk 10 maddesi kabul edilmişti.

Son olarak kabul edilen maddeler arasında “örgüt üyeliği”nin altı sınırını 2 yıldan 4 yıla çıkaran düzenleme de yer alıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre kabul edilen yedi madde şöyle:

  • ‘Kasten yaralama’ suçunun canavarca hisle işlenmesini suçun nitelikli halleri arasında yer alacak. Temel cezaya uygulanacak arttırım miktarının yarı oranı yerine, bir kat olacak.
  • ‘Örgüt kurmak, yönetmek’ ve ‘örgüte üye olmak’ suçlarının hapis cezalarının alt ve üst sınırları arttı. Buna göre, örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.
  • Tefecilik suçlarının hapis cezasının üst sınırı ile adli para cezasının altı sınırı arttırıldı. Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek cezanın ir kat artırılacak.
  • Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremediği tam teşekküllü devlet hastanelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinin, üniversite hastanelerinin sağlık kurullarınca düzenlenen rapor uyarınca tespit edilen şüpheli ile gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı yıl geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol şartlarından yararlanabilecek. Düzenlemeye göre, hakkında mahkûmiyet hükmü verilmiş ve bu hükümle ilgili olarak istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurulmuş olması hâlinde, UYAP kayıtlarını incelemek suretiyle hükmü veren ilk derece mahkemesi de adli kontrol kararı verebilir.
  • Adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili merci kararı hemen tutuklama kararı verebilecek. Şüpheli ve sanık huzurda ise tutuklama kararı, değil ise yakalama emri verilecek.
  • Niteliği itibariyle hafif olması nedeniyle istinaf kanun yolu kapalı olan mahkumiyet hükümlerinin, tekerrüre esas alınmayacak.

Teklifin görüşmelerine hafta sonu devam edilecek.

İnfaz düzenlemesine dair

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Can kaybı 1000'i geçti, 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Sonraki Haber
31 ilde sokağa çıkmak yasak: Kimler muaf, nereler açık olacak?