Ana SayfaGüncelİnfaz düzenlemesinin görüşmeleri bugün devam edecek

İnfaz düzenlemesinin görüşmeleri bugün devam edecek

HABER MERKEZİ – İnfaz düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün sürecek. Dünkü görüşmeler sırasında yaşanan protesto ve itirazlar haberimizde.

AKP ile MHP’nin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Genel Kurul görüşmeleri dün başladı.

Ellerinde “Eşit infaz yaşatır”, “Korona mahpus ayırmıyor”, “İnfazda eşitlik herkes için adalet” dövizlerini taşıyan HDP grubu Meclis sıralarına vurarak düzenlemeyi protesto etti.

Protestonun ardından ise infaz düzenlemesine ilişkin muhalefet partileri tepkilerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, adalet duygusunun herkese eşit dağıtılması gerektiğini söyleyerek, tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkının gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Tanrıkulu, düzenlemenin “af” niteliğinde olduğunu söyleyerek, “Bugün bu Parlamentoya gelecek yasa teklifi sadece hükümlülerle ilgili kısıtlı bir yasa teklifi ve infaz bakımından eşitliği, adaleti sağlamayacak bir yasa teklifi” dedi.

“Aynı zamanda da bu dönemin ihtiyaçlarını karşılamaya dönük ve infazda eşitliği esas almayan, çağdaş infaz hukukunun asıl hedefi olan suça göre infaz değil, suçun türüne göre değil suçluya göre, suçlunun tehlikeli olup olmamasına, mükerrir olup olmamasına ve toplum için tehlikeli olup olmamasına göre bir infaz sisteminden daha öteye, suç tiplerine göre infaz indirimi sağlayan bir yasa teklifi ve gerçek anlamda adaleti sağlamayan bir yasa teklifi.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, düzenlemenin ‘af’ niteliği taşıdığını belirterek, “Birilerinin, yandaşların, sizi destekleyenlerin dışarı çıkarılması için bu teklifi önümüze getirdiniz, bir de böyle bir dönemde getirdiniz. Anayasa önünde herkes eşittir; bu konuda din, dil, ırk, siyasi düşünce, hiçbir farklılık gözetilmez” dedi.

Danış Beştaş, “Şimdi ‘infaz adaleti’ dediğimiz mesele tam da burada ortaya çıkıyor. Suç ve ceza arasındaki ilişki ile infazın çektirilmesine ilişkin yöntemleri birbirine karıştırmamamız gerekiyor” diye belirtti.

“Burada cezanın çektirilmesine ilişkin 3 ayrı rejim öngörüyorsunuz: 1/2’yle af getiriyorsunuz; 3/2’yle uyuşturucu, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların infaz süresini azaltıyorsunuz. Siyasi mahpusları ise dörtte 3’te bırakarak, ayrıca cezaevinde kalış koşullarını ayrı bir cezaya hükmettirerek aslında özel bir rejim düzenliyorsunuz.”

Teklifin tümü üzerine söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise yargının tarafsız ve bağımsız olmadığını savundu.

Türkkan, iktidarın yeni suçlar ve suç ürettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Topluma bir taraftan biz, kadına şiddet, tecavüz, çocuklara istismar, uyuşturucu satıcılarına ceza indirimini kapsam dışı bıraktık dense de diğer maddeleri de iyi incelemek lazım. Eş olmayan kadına karşı işlenen suçlar bu kapsama girmiyor.
“Bakın uzun zamandır tek bir gündemimiz var, Corona virüsü salgını, diğer sorunlar görünmez oldu. Özellikle ifade hürriyeti kapsamında kalan birtakım isnatlar ile cezaevinde olan gazetecilerin durumuyla ilgili hiçbir adımın atılmadığını da görmüş olduk. Oysa ki toplumun en fazla beklenti içinde olduğu ve basın özgürlüğü noktasında yine en fazla tartışma yaratan konuyu bu konu oluşturuyordu.
“Soma maden faciası gibi ayrıca Çorlu gibi hızlı tren facialarının faillerinin cezaevinden çıkması ama sadece yaptıkları haber yüzünden yatan gazetecilerin cezaevinden çıkmaması toplum vicdanını yaralar, bunu unutmayın.”

İnfaz düzenlemesine dair

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.


İnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda

11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim

20 baro başkanından çağrı: İnfaz düzenlemesinde kanun önünde eşitlik sağlanmalı

HDP’den infaz düzenlemesi protestosu

HDP şerh düştü: İnfaz düzenlemesi açık ve ağır bir insan hakkı ihlali


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Modern 200'ü aşkın fotoğraf çalışmasını erişime açtı
Sonraki Haber
"Salgın süresince erkek şiddeti arttı, devlet kadınlara 'sosyal mesafeli'"