Ana SayfaGüncelİnfaz düzenlemesinin görüşmeleri tamamlandı

İnfaz düzenlemesinin görüşmeleri tamamlandı

HABER MERKEZİ – İnfaz düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. HDP’nin talebi üzerine yapılan yoklama sonunda toplantı yeter sayısı olmadığından oylama yarın 14.00’te yapılacak.

AKP ile MHP’nin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Genel Kurul görüşmeleri tamamlandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, toplumda büyük bir umutla beklenen infaz yasasını, dünyada eşi görülmedik bir şekilde son derece olağanüstü koşullarda görüştüklerini söyledi.

İnfaz düzenlemesinin, 6-7 ay önce değil, çok daha önce hazırlandığını ancak iktidarın bunu getirmek için fırsat kolladığını belirten Danış-Beştaş, insanlar can derdine düştüğünde, can alıcı infaz düzenlemesinin Meclis gündemine getirildiğini söyledi.

“AKP’ye biat etmeyenler doldurulacak”

Teklifte, tutuklu ve hükümlü ayrımının yapılmadığını, tutuklulara ilişkin hiçbir düzenlemenin bulunmadığını ifade eden Danış-Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oysa tutukluların tahliyesi açısından Ceza Muhakemesi Kanunu’nda hiçbir engel yoktur. Teklifle üç ayrı infaz rejimi düzenleniyor.
“Bu teklifte boşalt-doldur taktiği yasaya yedirilmiştir. 90 bin dedikleri hükümlü tahliye olacak, onun yerine AKP’ye biat etmeyenler doldurulacak. Cezaevinde tutulanların bir bölümü dışarı çıkarılırken, bir bölümü de ölüme mahkum ediliyor.”

“Salgından kaybedilecek hayatlardan devlet sorum”

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise, düzenlemenin, infaz değil, af kanunu anlamına geldiğini söyledi.

İnfaz indirimlerinin, özel af olarak tanımlandığını ve şu anda toplu özel af düzenlemesinin söz konusu olduğunu belirten Emre, bu nedenle teklifin, Meclis’in beşte üç çoğunluğuyla yasalaşması gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Cezaevlerindeki bir salgından, kaybedilecek hayatlardan devlet sorumlu olur. Siyasi bir bakış açısıyla bakamayız. Yaşam hakkını savunmak zorundayız.
“Yapacağımız düzenleme, en azından objektif kriterlere uysun. Yasanın etrafından dolanarak Türkiye’deki adaletsizliği daha fazla derinleştirecek, vicdanları kanatacak bir düzenleme yapmayın.”

“Çağdaş ceza infaz sistemlerinde var olan ilkeleri dikkate aldık”

Düzenlemeyi MHP ile birlikte yaklaşık bir yıllık çalışmayla hazırladıklarını ifade eden AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Milletin sinesinde, vicdanında var olan arzuyu yakalama gayretiyle düzenleme yaptık” dedi ve ekledi:

“Bu kapsamda siyasi parti gruplarını da ziyaret ettik. Diğer siyasi parti gruplarıyla bir uzlaşma zemini yakalanamayınca AK Parti ve MHP olarak, milletimizin vicdanında karşılık bulacak, olması gereken ideal hukuku ifade eden bir anlayışla kanun teklimizi hazırladık. Bu düzenlemeyi yaparken çağdaş ceza infaz sistemlerinde var olan ilkeleri dikkate aldık.”

Oylama yarın 14.00’te yapılacak

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Meclis Başkanvekili Levent Gök maddelere geçilmesini oylamaya sunacağını söyledi.

Ancak HDP’nin yoklama talebinde bulunması üzerine Gök, toplantı yeter sayısı bulunamadığını belirterek birleşime ara verdi.

Verilen aranın ardından da yeter sayı bulunamaması üzerine Levent Gök, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

İnfaz düzenlemesine dair

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.


İnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda

11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim

20 baro başkanından çağrı: İnfaz düzenlemesinde kanun önünde eşitlik sağlanmalı

HDP’den infaz düzenlemesi protestosu

HDP şerh düştü: İnfaz düzenlemesi açık ve ağır bir insan hakkı ihlali




Önceki Haber
'Corona' ile mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanacak
Sonraki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı 1.5 milyona yaklaştı: Salgında son durum ne?