Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul’da 15 bin 191 inşaat işçisi ‘Corona’ günlerinde işten çıkarıldı

İstanbul’da 15 bin 191 inşaat işçisi ‘Corona’ günlerinde işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Dev-Yapı-İş, Corona virüsü salgınıyla birlikte İstanbul genelinde 15 bin 191 inşaat işçisinin işten çıkarıldığı açıkladı.

Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev-Yapı-İş), Corona virüsü salgının yayılmasıyla birlikte işten çıkarılan inşaat işçilerine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İstanbul genelinde 15 bin 191 inşaat işçisinin işten çıkarıldığı belirtildi.

Salgının ortaya çıkmasının ardından hiçbir önlem alınmadan işçilerinin günlerce sağlıksız koşullarda çalıştırılmaya devam edildiği kaydedilen açıklamada, sonrasında ise işten çıkarılan işçilere tazminatlarının verilmediği ve virüs testi yaptırılmadan memleketlerine toplu bir şekilde gönderildikleri ifade edildi.

Türkiye’de 216 bin işletmede sayısı 1 milyon 117 bine varan işçinin olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, İstanbul genelinde ise 45 bin işletmede 295 bin inşaat işçisinin olduğu belirtildi.

‘İnşaatlarda ölümle burun buruna çalışan inşaat işçilerinin şimdilerde virüs salgını dolayısıyla işsizlik ve açlık arasına sıkışmış durumda’ olduğunu belirten Dev Yapı İş, “Virüs fırsatçılığı ile bugüne kadar Türkiye genelinde henüz sayısı bilinmeyen binlerce işçinin işten atıldı” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, işçilerin tamamına yakının hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten atıldığı, yine bu işçilerin tamamına yakınının yaşadıkları şehirlerden uzakta yaşam alanı olan şantiyelerde çalışan işçiler olduğu vurgulandı.

İşten atılan işçilerin yaşama alanı olan şantiyelerde toplu şekilde yemek yedikleri, işçilerin hijyen koşullarının sağlanmadığı belirtilen açıklamada, otobüslerle toplu şekilde memleketlerine gönderilen işçilere virüs testi yaptırılmadığı, bu nedenle işçilerin yanı sıra ailelerinin de tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.

Dev-Yapı-İş, işten çıkarmaların yasaklanması ve işçilerin İşsizlik Fonu’ndan yararlanabilmesine olanak sağlanmasını talep etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
286 isimden 'infazda adalet' çağrısı
Sonraki Haber
Hasta tutuklu Elif Kısa cezaevinden çıktı