Ana SayfaGüncelİstanbul’da dayanışma ağları genişliyor

İstanbul’da dayanışma ağları genişliyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgını nedeniyle yurttaşların ihtiyaçlarını gidermek için İstanbul’da kurulan dayanışma ağları genişliyor. Gönüllüler, işlerinin yardım etmekten çok insanlar arasındaki ‘sosyal mesafeyi sıfırlamak’ olduğunu söylüyor.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının merkez üssü haline gelen İstanbul’da hükümetin aldığı tedbirleri yetersiz bulan yurttaşlar tarafından kurulan dayanışma ağlarıyla dar gelirli ve 65 yaş üstü kişilerin ihtiyaçları karşılanıyor.

“Dayanışma Yaşatır” sloganıyla kentin 16 ayrı noktasında kurulan ağlarla, yurttaşlara bir yandan gıda ve temizlik ürünleri dağıtılıyor, bir yandan da salgına karşı nasıl korunması gerektiğine ilişkin bilgilendirme çalışması yapılıyor.

Her gün yeni gönüllülerle büyüyen ağlara kentte bulunan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda meslek odası da destek veriyor.

Avrupa yakasında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ile Anadolu yakasında Kadıköy’de faaliyet gösteren ağlara yenileri eklenmesi planlanırken, gönüllüler dayanışmanın daha fazla büyütülmesi çağrısında bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan ağ gönüllülerinden Rahim Noz, ilk olarak evden çıkaması yasaklanan 65 yaş üstü risk gurubunda olan yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Çalışmalarının her geçen gün genişlediğini ifade eden Noz, “Kadıköy ilçesinde kafe ve barların yoğun olduğu bir yer ve dolayısıyla çalışanların da yarım gün çalışmak zorunda kalıyor. Salgınla birlikte binlerce insan çalışamaz duruma geldi. Bizler ‘dayanışma yaşatır’ sloganı ile bir araya geldik ve tam da bu noktada dayanışmayı genişletiyoruz” dedi.

Ayrım gözetilmiyor

Ekonomik durumu iyi olmayan herkese gıda yardımında bulunduklarını dile getiren Noz, Ümraniye’den Kartal’a kadar birçok ilçeye ulaştıklarına işaret ederek, “Dayanışma ağları genişledikçe isteklere yetişememe gibi durumla karşılaştık. Gazi, Maltepe, Kartal, Sarıyer, Sancaktepe, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Fatih ve diğer ilçelerde de bu ağlar kuruldu. Her ilçede kurulan ağlar bir birleri ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.

Dayanışma ağlarının çok kısa süre içinde ciddi destek gördüğünü ifade eden Noz, “Sosyal medya hesapları üzerinden kısa sürede bin 500 gönüllüye ulaştık ve bu gönüllüler hem yardım topluyor hem de dağıtıyor” dedi.

‘Belediyelerden destek almadık’

Çalışmalarının tamamen gönüllük temelinde ilerlediğini kaydeden Noz, yapılan çalışmanın hem merkezi iktidarı hem de yerel iktidarı harekete geçirdiğine de dikkat çekti.

Belediyelerle ortak hareket etmediklerini de sözlerine ekleyen Noz, belediyelerden yardım talebinde bulunduklarını ancak kendilerine yardım edilmediğini belirtti.

Noz, son olarak şu çağrıda bulundu:

“Bu topladığımız malzemeleri tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Biz sosyal mesafeyi sıfırlamayı hedefliyoruz. Çünkü sosyal mesafe ile fiziki mesafeyi ayırt etmek lazım. Biz sosyal mesafeyi daha sıklaştırıp fiziki mesafeyi daha da açacağız.
“Tek ihtiyacımız olan şey sosyal olarak insanların yalnız olmadığını göstermek. Gönüllülük temelinde bu işin yapılması çok zor o yüzden durumu iyi olanlardan gıda, dezenfektan, temizlik malzemeleri talebinde bulunuyoruz.”

Fotoğraflar: MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir tiyatro ekibinin prova sürecinin hikayesi: 'Kaygan Zemin'
Sonraki Haber
Genco Erkal duyurdu: “Marx'ın Dönüşü” ücretsiz olarak erişime açıldı