Ana SayfaÇalışma Yaşamıİşverene işçiyi ‘üç ay ücretsiz izne çıkarma’ hakkı tanındı

İşverene işçiyi ‘üç ay ücretsiz izne çıkarma’ hakkı tanındı

HABER MERKEZİ – Yeni torba yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. İşten çıkarma 3 ay boyunca yasaklanırken, işverene, mevcut mevzuatta olmayan “ücretsiz izne çıkarma” hakkı tanındı. Ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39,24 liradan, aylık 1.177 lira nakit desteği verilecek.

Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yeni teklifler içeren ve AKP tarafından meclise sunulan 15 maddelik torba yasa sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Henüz Meclis’te kabul edilmeden “İşçi çıkarmak üç ay yasaklanıyor” sözleriyle hükümete yakın medyada servis edilen teklif, ücretsiz iznin önünü açıyor.

İşten çıkarma üç ay boyunca yasaklansa da, işveren, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan işçileri” işten çıkartabilecek.

Yine işverene, mevcut mevzuatta olmayan “ücretsiz izne çıkarma” hakkı tanınıyor. Ücretsiz izne çıkarılanlara ise günlük 39,24 liradan aylık 1.177 lira nakit desteği verilecek.

Yasa teklifi ile getirilen bazı önemli düzenlemeler şöyle:

  • İşveren, her türlü iş veya hizmet sözleşmesini, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında üç ay süreyle feshedemeyecek. Çalışanı ücretsiz izne ayırabilecek.
  • Sendikalar tarafından üye tespiti tarihlerinin ertelenmesi ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, grev ve lokavt süreçlerinin üç ay süreyle durdurulması sağlanacak, bu süre 3 ay uzatılabilecek.
  • Zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanması beklemeksizin, işverenin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödeneği gerçekleştirilecek.
  • Hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller, erişim bedelleri, Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen yerler ve taşınmazlar, belediye ve özel idareler taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller 3 ay ertelenecek.
  • Faaliyet yetkileri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin yıllık ilan ve aidat ve reklam vergileri ilke çevre vergileri alınmayacak.
  • Türkiye Varlık Fonu’nun satın alacağı şirketlerden olası kaynak çıkışının engellenmesi ve Fonun denetim raporlarının Cumhurbaşkanı’na sunulması tarihi, Haziran yerine Eylül olacak.
  • Yüksek Öğrenim kredi borçları üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı kalmak üzere başvuru şartı aranmaksızın üç ay ertelenecek.
  • Lisanslı Depoculuk kapsamında verilen vergilerin 2020 yılı içinde geçerlilik süresi bir yıl uzatılacak.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm oruçları: Mustafa Koçak artık yürüyemiyor
Sonraki Haber
AP’den "infaz" tepkisi: Muhalifler, virüsün ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakılıyor