Ana SayfaÇalışma Yaşamıİzmir’de bir işçide ‘Corona’ tespit edildi, iş bırakan işçilere tehdit

İzmir’de bir işçide ‘Corona’ tespit edildi, iş bırakan işçilere tehdit

HABER MERKEZİ – Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil fabrikasında bir işçide Corona virüsü tespit edilmesi üzerine işçiler iş bıraktı. İşveren ise işçileri işbaşı yapmamaları durumunda işten çıkarmakla tehdit etti.

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Akar Tekstil fabrikasında bir işçide yeni tip Corona virüsü tespit edildiği haberi alınması üzerine, dün işçiler iş bırakarak fabrika bahçesine çıktı.

Evrensel’in haberine göre işçilerin Cuma günü iş bırakması üzerine Akar Tekstil’in patronu Hayrettin Akar, işyerinde Corona virüsü vakası olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın işyerinde alınan önlemleri onayladığını ve “çalışılabilir” dediğini söyleyerek işçilerin işbaşı yapmalarını istedi.

Akar’ın ayrıca “Bu ayın yirmisine kadar siparişlerimiz var. Ayın onunda maaşınızı ödeyebilmem için çalışacağız. Sonrası için kısa çalışma ödeneğine başvuracağız” diyerek işçileri işbaşı yapmamaları durumunda işten çıkarmakla tehdit ettiği belirtildi.

Daha sonra İzmir İl Sağlık Kurulu’ndan görevlilerin fabrikaya geleceğini söyleyen işverenin çağrısı üzerine işçiler içeri girdi.

Bu sırada fabrika önüne gelen işyerinde örgütlü Deriteks Sendikası İzmir Şube yöneticilerinin, fabrikada bulunan sağlık görevlilerinin talimatıyla içeri alınmadığı bildirildi.

Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı Akar Tekstil’e gelen İl Sağlık Kurulu görevlileri, bir işçinin Covid-19’a yakalandığını doğruladı.

Testi pozitif çıkan işçi ile aynı bantta çalışan 20 işçiye de test yapıldı ve işçiler gözetim altına alındı.

Fabrikada çalışmaya devam edilebilirmiş

İşçiler ve Dertieks yöneticileri, sağlık görevlilerinin “Fabrikada çalışmaya devam edilebilir” dediğini öğrenince bu karara tepki gösterdi.

Sağlık Kurulu yetkililerinin, Corona virüsü teşhisi koyulan işçinin temasta olduğu diğer işçilerin de çalışmaya devam etmesinde “sakınca olmadığını” söylediği belirtildi.

Kurulun bu kararına Deriteks yöneticilerinin itiraz etmesi sonrası temasta bulunan işçiler evlerine gönderildi.

İşyerinde dezenfektan, ateş ölçümleri, fiziksel mesafe gibi uygulamalar yapılsa da işçiler bu önlemlerin yeterli olmayacağını söylüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sağlık Bakanlığı'nın verileriyle il il Corona virüsü salgını
Sonraki Haber
Britanya İşçi Partisi'nin yeni lideri Keir Starmer