Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadın Savunma Ağı’ndan eylem: Ekonomik şiddete son verin, kadınları koruyun

Kadın Savunma Ağı’ndan eylem: Ekonomik şiddete son verin, kadınları koruyun

HABER MERKEZİ – Kadın Savunma Ağı, Corona salgınına karşı yeterli önlemleri almadığını savunduğu İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

İstanbul’da Kadın Savunma Ağı, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisine karşı etkin politika üretemediğini belirttiği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde eylem düzenledi.

“Ev ve bakım işi kadın işi değildir”, “6284’ü uygula infaz yasası geri çekilsin” ve “Zorunlu iş kolları dışında tüm emekçilere izin” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde açıklama yapan Fulya Dağlı, şunları söyledi:

“Biz kadınlar, pandemide bile halkı değil sermayeyi korumakta ısrar edenlere bir kez de sokaktan sesleniyoruz. Çarkları durdurun, ekonomik şiddete son verin, kadınları koruyun! Eğer bugünlerde bile emeğiyle yaşayanlar için politikalar geliştirmeyecekseniz boşuna o koltukları işgal etmeyin, istifa edin.”

Ardından söz alan Rüya Kurtuluş, “Salgın sürecinde hayati olan mal ve hizmet üretimi dışındaki üretimi bir an önce durdurun” dedi ve şunları ekledi:

“Bu sektörlerdeki tüm emekçilere ücretli izin verin. Küçük esnafı destekleyin. Başta sağlık alanı olmak üzere zorunlu olarak çalışılan iş kollarında ayrımcılık yapmadan gerekli ekipmanı ve sağlıklı çalışma koşullarını sağlayın.”

‘Karantinada kadına şiddet arttı’

Sezen Özkan ise salgın sürecinde kadınların görünmeyen emeğinin katlandığını vurguladı.

“Ev işleri ve bakım işleri ‘kadın işi’ değildir. Şu an önünde bulunduğumuz bakanlık kamu spotlarıyla, açıklamalarıyla, televizyonlara çıkarak erkekleri evlerde yapılması zorunlu olan tüm işleri eşit biçimde üstlenmeye, ortak sağlığımızı korumak için en az kadınlar kadar sorumluluk almaya çağırmalıdır.”

Karantina sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Çağla Akdere de şu çağrıyı yaptı:

“Salgın hastalık dönemlerinde dahi yükümlülükleri devam eden İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadına yönelik şiddete karşı acil olarak bu koşullara özel önleme, koruma, kovuşturma politikaları geliştirin! 6284’ü etkin ve eksiksiz uygulayın. Kadına yönelik acil şiddet hattı kurarak 7/24 vaka takibi yapın. Sığınaklardaki hijyen koşullarını sağlayın ve olası kapasite yetersizliği durumunda kullanılmayan oteller de dahil olmak üzere her türlü binayı sığınağa çevirmek üzere harekete geçin.”

JinNews’ten derlenmiştir.



Önceki Haber
11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim
Sonraki Haber
HDP’li meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı