Ana SayfaDünyaKamplar alarm veriyor, hükümet izliyor: Malakasa kampında virüs vakası

Kamplar alarm veriyor, hükümet izliyor: Malakasa kampında virüs vakası

ATİNA- Yunanistan’da hükümetin yeterli önlemleri almayarak Covid-19 salgını tehdidi ile baş başa bıraktığı mülteci kamplarından her gün kötü bir haber gelmeye devam ediyor. Ritsona kampının ardından bu kez de Malakasa mülteci kampında bir kişide virüs tespit edildi, kamp karantina altına alındı.


Haber: Çağdaş Kaplan


Atina’nın 30 km kuzeyinde bulunan ve binlerce mültecinin tutulduğu Malakasa mülteci kampında 53 yaşında bir kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Ailesiyle birlikte kampta kalan Afgan bir mülteci, semptomlar göstermesi üzerine kamptaki sağlık görevlilerine başvurdu. Ardından ambulansla Atina’ya sevk edilen mülteciye yapılan Covid-19 testinin sonucu pozitif çıktı.

Bunun üzerine kampa giriş çıkışlar kapatıldı ve kamp 14 gün süreliğine karantinaya alındı.

Atina’nın kuzeyindeki bir diğer mülteci kampı Ritsona da 2 Nisan’da karantinaya alınmıştı. Kampta ilk Corona virüsü vakası, 31 Mart’ta önce hamile bir mülteci ve eşinde doğum için gittikleri hastanede yapılan testte tespit edilmişti. Bunun ardından kampta 63 kişiye test yapılmış ve 23 kişinin sonucu pozitif çıkmıştı.

Kamplarda durum

Yunanistan hükümeti “Evinizde kalın”, “Bireyler arasında yeterli mesafeyi koruyun”, “Kişisel hijyene dikkat edilmeli” çağrıları yapsa da ülkedeki mülteci kamplarındaki koşullar bunların hiçbirini hayata geçirmeye fırsat vermiyor.

Kampları adeta Covid-19 salgını karşısında kaderine terk eden Yunanistan hükümeti, önlem olarak sadece kamplara giriş çıkışları sınırlandırmıştı. Hükümet ancak vakalar tespit edildikten sonra kamplarda karantina ilan etmekle yetiniyor.

Lesvos adasındaki kapasitesi 3 bin olmasına rağmen 20 bin mültecinin tutulduğu Moria kampında bin 300 kişi aynı lavaboyu paylaşıyor. Diğer kamplarda da mültecilere maske ve hijyen ürünleri verilmiş değil. Mülteciler kendi kısıtlı imkanlarıyla önlemlerini almaya çalışıyor.

Ülkede 100 binin üzerinde mülteci bulunuyor ve mültecilerin büyük bölümü adalardaki ve anakaradaki kamplarda insanlık dışı koşullarda tutuluyor.

Yunanistan’da salgının durumu

Ülkede Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 14. günü. 23 Mart’tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağı dün alınan yeni kararla 27 Nisan’a kadar uzatıldı.

Virüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 68’e yükseldi. 60 yeni corona virüs vakasının daha tespit edildiği ülkede toplam vaka sayısı 1.673’e yükseldi.




Önceki Haber
'Corona' günlerinde cezaevleri: Tutuklulara temizlik ürünleri verilmiyor
Sonraki Haber
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 'Corona' nedeniyle online yapılacak