Ana SayfaEkolojiKars Belediyesi’nden yerel üretime ve üreticiye destek projeleri

Kars Belediyesi’nden yerel üretime ve üreticiye destek projeleri

HABER MERKEZİ – Kars Belediyesi, Corona virüsü salgınında yerel üretimin desteklenmesi için kümes hayvancılığı ve tohum desteği ile tüm ilçelerde üreticilerin dahil olacağı kooperatifleşme çalışmaları başlattı.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınıyla birlikte ekonomi pek çok alanı olduğu gibi hayvancılık ve tarım alanı da zor günler geçiyor.

Kars Belediyesi de bugünlerde üreticileri güçlendirmek amacıyla özellikle kümes hayvancılığı ve tohum desteklerine ağırlık vermeye başladı.

Belediye ayrıca kentin tüm ilçelerinde yerel üreticilerin dahil olacağı kooperatifleşme çalışmaları yürütüyor.

Bu alandaki çalışmalara dair Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’e konuşan Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, kentin temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olmasına karşın son yıllarda yeterince uygulanabilir destek almamasından kaynaklı olarak durma noktasına geldiğini söyledi.

Bu nedenle metropollere göçün yaşandığını kaydeden Alaca, Covid-19 salgınıyla birlikte kentte ekonominin kötüleştiğini ve işsizliğin arttığını belirtti.

“Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da oldukça gündem olan ve halen yaşanan belediyelerin yurttaşa yardım konusunda engellenmesi de ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmış durumda. Virüs salgınından dolayı hazırlanan Kardeş Aile Kampanya projesi gibi dayanışma ağlarının örülmesi muhakkak önemlidir ancak sürdürülebilir değildir. Daha kalıcı ve sorunu çözmeye yönelik çalışmaların süratle yapılması gerekmektedir.
Biz de hem belediyeye ait arazilerdeki tarıma elverişli tarlaların ekilmesi hem de vatandaşın kendi tarlarını ekerek üretime katılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz günlerde duyurusunu sosyal medyadan yaparak sadece ekim için değil yöremizdeki üretim ve yetiştiriciliğe dair hemen hemen her alanda vereceğimiz desteğin çalışmasını başlattık.”

‘Kıtlığa giden süreç kaçınılmaz’

Metropollere doğru yaşanan göç ile birlikte giderek tüketimin arttığı ama üretimin azaldığı bir dönemin yaşandığını anlatan Alaca, “Virüs salgınından dolayı olmasa da daha geniş zaman aralığında kaçınılmaz son; boğazımızdan geçen her şeyde dışa bağımlılık, zaten düşmüş alım gücünde uygulanan fahiş fiyatlarla yetersiz beslenme gibi sonu kıtlığa gidecek olan bir süreç kaçınılmaz oluyor” dedi.

Böylesi bir dönemde dayanışmanın önemine vurgu yapan Alaca şunları söyledi:

“Biz Kars yerelinde de biliyoruz ki bu kötü senaryoların önüne üretim, kooperatifleşme, yurttaşa ürün-üretim desteği gibi alternatif ve pratik sonuç odaklı dayanışma ile geçebiliriz. Dayanışma diyoruz çünkü; hem yurttaşın hanesine ürün-para girdisi olacak hem de kentin yüzyıllardır markası haline gelmiş yöresel gıda ürünlerinin üretimi arttırıp şehir kendi içinde üretim dinamiğini yakalayarak referanslı sürdürülebilirliği olacak.
Bahsettiğimiz bu gerekli çalışmalarımızda üreticiyi, köylüyü, yurttaşı asıl bir araya getirip dayanışma sağlayacak, emeğini değerli kılacak kurumsal oluşumlar, yerel yönetim politikamızda da önemseyip hassasiyet gösterdiğimiz kooperatifler olacak. Bu noktada insanların tek başına yapmaya güçlerinin yetmediği işler bir araya gelinerek dayanışma ile yapılıp, toplumsal kalkınma da sağlanacak. Bizde belediye olarak üretim ve dağıtım ağlarının kurulmasında, yürütülmesinde, kanalların buluşmasında teşvik edici desteklerimizi bu süreçte sürdüreceğiz.”

‘Kümes hayvancılığı ve tarıma teşvik’

Alaca arıcılıktan tarıma başlattıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Bölgemizin, yöremizin temel geçim ve ekonomi kaynaklarını oluşturan hayvancılık yardım başlığında; büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı ve arıcılık gibi destekler vereceğiz. Fakat önceliğimiz kümes hayvancılığı, arıcılık ve tarım teşviki olacak. Ayrıca şu anda belediye ait olan ekime elverişli tarımsal arazilerde çalışma başlatmak üzere arkadaşlarımız şu anda da sahada incelemelerini sürdürüyor.
Öncelikle, toprak ekimi konusunda öncesinde tecrübe edinmiş, bizlere üretim referansını gösterebilecek çiftçiler ve merkezdeki faal kooperatiflere hazırlığını sürdürdüğümüz program kapsamında tohum, kaz-tavuk civcivi, arı, arı kovanı ve üretim ekipmanları desteği vereceğiz. Bu süreçte sadece kent merkezindeki üretim kooperatifleri değil; ilçelerde de üreticilerle görüşmeler sağlıyoruz. Gücümüz yettiği kadar yörede kooperatifleşmeyi sağlayıp özellikle Serhat Bölgesi’nde bir güç birleşimi ve ağı kurarak, yoksulluğun daha fazla yayılmasına engel olmayı hedeflemekteyiz.”

Verecekleri desteklerle ilgili kendilerine önemli oranda geri dönüşler yaşandığını ifade eden Alaca, çalışmalarının diğer belediyelere örnek olmasını umduklarını kaydetti.




Önceki Haber
Almanya'da LGBTİ'lere nefret söyleminde bulunan Türkiyeli doktor görevden alındı
Sonraki Haber
Üç günlük sokağa çıkma kısıtlamasının detayları neler?