Ana SayfaGüncelKemeraltı, UNESCO Geçici Listesi’ne dahil edildi

Kemeraltı, UNESCO Geçici Listesi’ne dahil edildi

HABER MERKEZİ – Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı.

Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan tarihi kent merkezinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildiği açıklandı.

Tarihi alan için asıl sürecin şimdi başladığını söyleyen TARKEM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce yaptığı açıklamada, “Şehrin tüm paydaşlarının şimdi daha da sıkı sıkıya bağlanması gerekiyor. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz şu günlerde bu haber bizi çok sevindirdi. Önümüzde daimi listeye girmek için yaklaşık 3 yıllık bir süreç var. Bu süreç hem bu alana, hem de İzmir’e çok şey katacaktır” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de daimi listeye girmek için önlerinde 3 yılın bulunduğunu ifade etti.

Bu süreyi çok iyi değerlendireceklerini belirten Soyer, şunları dile getirdi:

“Kemeraltı’nı 24 saat yaşan bir mekan haline getirmeyi hedefliyoruz. Çarşıyı kültürel faaliyetlerle hareketlendireceğiz. Yürüyüş rotaları belirlenerek, Kemeraltı’nda rehberli turları başlatacağız. Dünya’nın en eski ve en güzel alışveriş merkezi olarak Kemeraltı, İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacak. UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmesiyle birlikte Kemeraltı’nı tüm dünya tanıyacak.”

UNESCO Dünya Miras Listesi nedir?

Dünya Miras Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafın­dan korunması garanti edilmiş, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkla­rın listesidir.

Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Söz­leşmesi’ne dayanılarak 1978 yılında oluşturulmuştur.

Amaç doğal ve kültürel mirasın daha iyi tanınmasını, tartışılmasını ve korunma – kullanma şartlarında uluslararası üst normların oluşturulmasıdır.




Önceki Haber
TTB: Covid-19 salgınını durduracak, sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracağız
Sonraki Haber
Konur, kent, Çatalhöyük – Deniz Nazlım