Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK: İstanbul’da bin 328 kamu emekçisi ‘Corona’ya yakalandı

KESK: İstanbul’da bin 328 kamu emekçisi ‘Corona’ya yakalandı

HABER MERKEZİ – KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun Corona virüse ilişkin hazırladığı raporda 35 işyerinde bin 328 kamu emekçisinin salgına yakalandığı belirtildi. Kamu emekçilerinin kimi birimlerde kendi mesleki alanı dışında resen görevlendirildiği bilgisine yer verilen raporda bir dizi talep sıralandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, “KESK İstanbul Covid-19 Salgın İzleme Kurulu Raporu”nu açıkladı.

Raporda, işyerlerine ilişkin tespit edilen sorunlar, öneriler ve taleplere yer verildi.

Raporun, “İşyerlerinde Covid-19 Salgınına Karşı Alınan Tedbirler” alt başlığında Covid-19 sonuçları pozitif çıkan işyerlerinde çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

“Acilen Covid-19 sonuçları pozitif çıkan işyerleri karantinaya alınmalıdır. Sağlık işkolunda kullanılan koruyucu ekipmanlar büyük oranda bağışlarla karşılanmakta bağışların kalitesinin giderek düştüğü gözlenmektedir.
“Sağlık emekçilerinin barınması konusunda ayrılan yerler olmakla birlikte sayılarının çok yetersiz olduğu  ve buralarda  yemek ihtiyacının karşılanmadığı bilgisi verilmiştir.
“Çalışan sağlık emekçilerinin ulaşım ihtiyacı ücretsiz kılınmış olmakla beraber toplu ulaşım kullanıyor olmaları risk faktörü olarak belirlenmiştir.
“Vaka görülen işyerlerinde görülen farklı uygulamalar ve karantina yoluna gidilmemesi hem hizmet veren kamu emekçilerini hem de hizmet alan yurttaşların sağlığını tehlikeye atmaktadır.
“Ayrıca vaka  görülen işyerlerinin bir çoğunda bütün çalışanları ve ailelerini kapsayan bir tespit (test) ve izolasyon çalışması yürütülmemiştir.”

“35 işyerinden üçü karantinaya alındı”

İstanbul’da PTT, Nüfus, tapu müdürlükleri, vergi daireleri, İŞKUR’lar başta olmak üzere 35 işyerinde toplam bin 328 kamu emekçisinde Covid-19 vakası görüldüğü bilgisine yer verilen raporda söz konusu 35 işyerinden sadece üçünde karantina uygulandığı belirtildi.

Raporda, kamu emekçilerinin kimi birimlerde kendi mesleki alanı dışında resen görevlendirilmeyle karşı karşıya kaldığına da dikkat çekildi.

“Sağlık işkolunda bakanlıkça çıkartılan genelgeler çerçevesinde birçok sağlık emekçisi farklı yerlerde ve görev tanımlarının dışında, eğitim müfredatları çerçevesinde görevlendirilmişlerdir. Hatta il dışından ilimize dönük hazırlanmış bir görevlendirme genelgesi hazırlanmış durumdadır.
“Eğitim İşkolunda  idari izinli bulunan öğretmenler  görev tanımları ve mesleki formasyonlarıyla ilgili olmayan alanlarda çalışmak üzere Beykoz Kaymakamlığınca Vefa Sosyal Destek  Gruplarında resen görevlendirilmişlerdir.”

Talepler

Raporun talepler ise şöyle sıralandı.

  • Yaşamsal öneme sahip olmayan işkollarında çalışan bütün emekçiler mali ve sosyal hakları korunarak  ücretli izne çıkarılmalı.
  • Çalışmayı sürdüren kamu emekçilerine düzenli test uygulanmalı.
  • Covid-19 vakası görülen işyerlerinde karantina uygulanmalı.
  • Salgınla mücadele konusunda kamu kurumları şeffaf olmalı, meslek örgütleri ve ilgili sendikalar sürece dahil edilmeli.
  • Bu sürecin ancak toplumsal dayanışmayla aşılabileceği sendikamız tarafından defalarca dile getirilmiştir. Ancak bunun yolu kamu emekçilerini, eğitimini almadıkları ve kendi alanları dışındaki işlerde görevlendirmek değildir. Vefa Sosyal Destek Grupları gibi uygulamalarda resen görevlendirmelere son verilmeli gönüllük esas alınmalı.
  • Bu dönem içerisinde tutuklu ve hükümlerin durumuyla ilgili, tedbir gerekçesiyle çıkartılan infaz yasası maalesef tedbir almaktan çok uzak, özellikle muhalif siyasetçilere, gazetecilere, öğrencilere ve sendikacılara karşı intikamcı bir yaklaşım barındırmakta, dolayısıyla  cezaevlerindeki muhalifleri ölüme terk eden bir yaklaşımla çıkartılmıştır. Çıkartılan bu infaz yasası tüm toplum açısından olduğu gibi biz KESK’li emekçiler açısından de ciddi yaşamsal kaygılar yaratmakta.
  • Beslenme konusunda gıda takviyeleri yapılmalı, barınma konusundaki yetersizlikler çözülmeli.
  • Sağlık emekçilerinin ulaşım meselesi için ayrı planlama yapılmalı.
  • Ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ataması yapılmalı, KHK’lı sağlık emekçileri işlerine geri dönmeli, güvenlik soruşturmasında bekleyenler işe başlatılmalı.
  • Şuan bakanlığın açıklamış olduğu tavan performans ödemesinden yararlanamayan 4-D kadrosunda çalışan sağlık emekçilerinin özlük ve mali haklarında bir an önce iyileştirmeye gidilmeli.
  • Halk ile birebir temas halinde olan tüm PTT personeline düzenli aralıklarla covid-19 testi uygulanmalı.
  • Özellikle maaş  dağıtımında çalışan dağıtıcı arkadaşların tam teşekkülü koruyucu kıyafetlerin temin edilmesi gerekmekte.
  • Gişelerin önüne vatandaşlarla teması kesecek cam bölmeler konulmalı, paranın teslimi için de çekmeceler kullanılmalı.
  • UPİM, AVPİM,  AYPİM gibi  kargo ve posta işleme merkezlerindeki gönderiler , iş yerleri ve personel servis araçları günlük dezenfekte edilmeli.
  • Çoğu idari izinli personelden dolayı zaten az personelle hizmet veren PTT’nin acilen personel alımına giderek dağıtımdaki personelin de Cumhurbaşkanlığı genelgesindeki dönüşümlü esnek çalışmaya geçilmesi sağlanmalı.



Önceki Haber
Ölüm orucundaki eylemciler için çağrı
Sonraki Haber
Kanada'da silahlı saldırı: 16 kişi hayatını kaybetti