Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK: Mart’tan bu yana beş milyon kişi işsiz kaldı

KESK: Mart’tan bu yana beş milyon kişi işsiz kaldı

HABER MERKEZİ – KESK Eş Gelen Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de Corona virüsü salgınının başladığı Mart ayından bu yana beş milyon kişinin işsiz kaldığını söyledi. Bozgeyik, 8 bine yakın sağlık çalışanın enfekte olduğu bilgisini de verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs konulu “Meclislerin Sözü” programına konuk olan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Gelen Başkanı Mehmet Bozgeyik, işçi ve emekçilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen programın sunuculuğunu ise HDK üyesi Mizgin Aksu yaptı.

Kamu emekçilerinin uzun yıllardır zor şartlar altında yaşadığını ve Corona virüsü salgını süreciyle zorlukların daha da arttığını söyleyen Bozgeyik, “Daha önce zaten 7 milyon civarında işsiz vardı. Bu süreçte, Mart ayından itibaren 5 milyon civarında kişi işsiz kaldı. Baskıcı politikalar süreci daha da içinden çıkılmaz bir hale koyuyor” dedi.

Salgın süreciyle beraber kapitalist sistemin çöküşüne tanıklık ettiklerini söyleyen Bozgeyik, “Sömürünün katlanacağı, otoriterleşmenin artacağı bir süreç yaşanıyor. İktidarlar bu süreci lehine çevirmeye çalışıyor. Yardım kampanyalarını engelleme, HDP’li belediyelere kayyım atama, yardım kolilerini dağıtanları gözaltına almalara varana dek baskılar artmış durumda. Bu sömürü düzenine mahkum değiliz. Başka bir dünyanın mümkün olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

“8 bine yakın sağlık emekçi enfekte oldu”

AKP’nin de açıkladığı ekonomik paketlerin işçi, emekçi ve dar gelirli kesim için değil sermayedarlar için olduğunu belirten Bozgeyik, “İşçiler bu dönemde daha fazla yoksulluğa sevk edildi. İnsanların daha fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde daha fazla yoksullaştırıldı” diye belirtti.

Bozgeyik, salgın sürecinde zorunlu mal ve hizmet üretimiz dışındaki alanlarda da üretimin durdurulmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Sonuçta fabrikalarda çalışan sermaye kesimi değil. İşçiler emekçiler çalışıyor. Doğal olarak bunları ya çalışacaksın ya öleceksin diyerek ölümle yüz yüze bıraktılar. Bu sürçte denetimler yapılamadı.
“İşçi sağlığıyla ilgili kuruların oluşturulması gerekiyordu. Uzmanlar tarafından denetlenmesi, koruyucu, ekipmanların sağlanıp sağlanmadığı takip edilmeliydi. Ancak bunların hiçbirini ne işveren ne devlet ne de ilgili bakanlıklar yapmadı. Raporlara bakıldığında binlerce işçi enfekte oldu.
“Sokağa çıkma yasakları döneminde bile işçiler çalıştırılmaya devam ettirildi. İşverenler tarafından gerekli önlemler alınmadığı işin yaşamını yitiren işiler oldu. SES’in yaptığı anket sonucu neredeyse 8 bine yakın sağlık emekçinin enfekte olduğu görülüyor.”

1 Mayıs 

Öte yandan Bozgeyik, bu yılki 1 Mayıs’ı da gün olarak değil hafta olarak kutlayacaklarını, oluşturulan mücadele ve dayanışma programıyla taleplerini en yüksek sesle haykıracaklarını ifade etti.

81 ilin farklı noktalarında kitlesel olmamak kaydıyla sembolik kutlamalara başladıklarının altını çizen Bozgeyik, sosyal medya aracılığıyla da görsel etkinlikler ve farklı araçlarla oluşturulan programlarla etkinliklerini devam ettireceklerini belirtti.


İstanbul 1 Mayıs programı belli oldu




Önceki Haber
Afrin'de şiddetli patlama
Sonraki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı üç milyonun üzerinde: Salgında son durum