Ana SayfaGüncelKürt Gazeteciler Günü: “Karanlıklara hakikatle ışık olmak”

Kürt Gazeteciler Günü: “Karanlıklara hakikatle ışık olmak”

HABER MERKEZİ – Bugün, “Kürt Gazeteciler Günü”. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Kürt basınının tüm baskı ve engellemelere rağmen yol aldığını vurgularken, HDP de Kürt basını üzerindeki baskıların araştırılmasını istedi.

Kürdistan Gazetesi, 122 yıl önce Mısır’ın başkenti Kahire’de yayına başladı.

22 Nisan 1898 tarihinde ilk sayısı çıkan gazete, sadece dört sayfadan oluşuyordu ve sadece 31 sayı çıkabildi.

10 Nisan 1902’de yayın hayatına son verdikten sonra ise hiçbir zaman sadece 4 sayfa ve 31 sayıdan ibaret olmadı.

Yayınlanması, Kürtçe açısından milat sayıldı. Ve gazetenin ilk sayısının çıkarıldığı 22 Nisan, Irak Kürdistan Bölgesi’nde “Kürt Gazeteciler Günü” olarak ilan edildi.

Çeşitli ülkelerde yaşayan Kürt gazeteciler de bugünü böyle kabul ettiler.

Arşiv / Fotoğraf: MA

“Kürt Gazetecilik Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, temelleri 122 yılı bulan Kürt basınının bugün hala tüm baskı ve engellemelere rağmen yol aldığını vurguladı.

“Karanlıklara hakikatle ışık olmanın adıdır Kürt gazeteciliği” başlıklı mesajda, “Televizyondan, gazetelere, dergilerden ajanslara geniş bir yelpazede hakikat arayışçılığı yapan Kürt basın çalışanlarının bu değerli gününü kutluyoruz” denildi.

Mesajın devamında, “Çıktığımız yol uzun, meşakkatli ama aydınlık bir yol. Çünkü bu yolu, Mîqdad Mîdhed Bedirxan’dan Musa Anter’e, Gurbetelli Ersöz’e, Ayfer’e, Nujiyan’a, Rohat’a ve adını satırlara sığdıramayacağımız ölümsüzleşen nice meslektaşlarımızın yarattığı cesaret, kararlılık ve inançla adımlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Demokratik Toplum Kongresi ise yayınladığı mesajında şu çağrıda bulundu: “Kürt gazetecilerini hapseden iktidarlara çağrımız bir an önce Kürt gazetecileri ve diğer tutuklu bulunan tüm gazetecileri bir an önce serbest bırakılmasıdır. Çağımızın en büyük özgürlüğünü bizlerle taşıyan gazetecileri tutsak etmek iletişim özgürlüğünü yok saymakla eşdeğerdir.”

HDP’den Meclis araştırması talebi

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da Kürtçe yayınların durdurulması, Kürt basını üzerindeki baskılar, yaşanan hak ihlalleri ve sorunların tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Kürt basın tarihinin anlatıldığı araştırma önergesinde, son yıllarda yaşanan baskılar ise tek tek sıralandı.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Kürt basın faaliyetlerinin ciddi bir şiddet cenderesine alındığını söyleyebiliriz. Haber takibi sırasında şiddete ve hakarete maruz kalma, haberlerinden dolayı hakkında soruşturma açılma, gözaltına alınıp tutuklanma adeta rutin bir uygulama haline gelmiştir.
“Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL), Kürt basını üzerinde ciddi bir etki bırakmıştır. Çünkü OHAL ile birlikte, Kürtçe-Türkçe yayıncılık yapan gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon kanalları ve matbaalar kapatılırken birçok gazeteci ve dağıtıcı tutuklanmıştır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadına şiddetten tutuklanıp tahliye edilen Müslüm Aslan 9 yaşındaki kızını öldürdü
Sonraki Haber
Tüketici güven endeksi dibe vurdu