Ana SayfaGüncelMızraklı hakkında bir dava daha: Katıldığı taziye ve attığı tweet “suç” sayıldı

Mızraklı hakkında bir dava daha: Katıldığı taziye ve attığı tweet “suç” sayıldı

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan ve 9 yıl hapis cezası verilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında bir dava daha açıldı. İddianamede Mızraklı’nın taziyeye katılması ve İran’da idam edilen Kürt aktivist Ramin Hossein Penahi için yaptığı Twitter paylaşımı suçlama unsuru yapıldı.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim’de tutuklanan ve 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında bir dava daha açıldı.

Mızraklı hakkında, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili olduğu 15 Ağustos ile 5 Aralık 2018 tarihleri arasında partisinin düzenlediği 6 etkinliğe katılmak ve sosyal medya hesabındaki paylaşımlarda “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Aralık 2018’de başlattığı soruşturma yetkisizlik kararıyla Ankara’ya gönderildi.

‘Suç’ unsurları: Taziyeye ve partisinin etkinliğine katılmak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Mızraklı’nın yapıp ettiği şu şeyler suç unsuru olarak gösterildi:

  •  HDP Diyarbakır İl Örgütünde bir etkinliğe katılması
  • İran’da idam edilen Kürt aktivist Ramin Hossein Penahi için yaptığı twitter paylaşımı
  • Bir taziyeye katılması
  • HDP’ye dönük 9 Ekim operasyonuna ilişkin yapılan açıklamaya katılması
  • HDP’nin ‘Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü’ konferansına katılması
  • DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine 3 günlük açlık greviyle destek vermesi

Mızrakılı: Benzer suçlarla yargılanıyorum

Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre iddianamede yer alan hakkındaki suçlamalara ilişkin tutulduğu Kayseri 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde ifadesi alınan Mızraklı, iddia edilen suçlamalarla Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklu olarak yargılandığını hatırlattı.

Benzer suçlamalarla ayrıca “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanmaması gerektiğini vurgulayan Mızraklı, şunları söyledi:

“Örgüt üyesi olduğum iddiası ile hakkımda açılan ve tutuklu yargılandığım Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyasında meclis konuşmalarım, milletvekili olduğum dönemde katıldığım etkinlikler, suç faaliyeti olarak zaten dosyaya konu edilmiştir.
Sayın Leyla Güven tarafından başlatılan açlık grevi, twitter hesabı üzerinden paylaşımlar, 8 Eylül 2018 tarihinde Diyarbakır HDP İl Binasında düzenlenen kongreye katılım ile ilgili o dosya mevcut iken, bu durum gözetilmeden bu dosyanın açılmış olması kabul edilemez. O dosyada aynı eylem ve etkinlikler ile ilgili zaten yargılanıyorum. Dolayısıyla Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası celp edilerek mükerrer soruşturmanın önüne geçilmesi gerekmektedir.”

‘Yasama dokunulmazlığını ihlal’

Mızraklı, anayasadaki yasama dokunulmazlığı ilkesini hatırlatarak, Meclis’teki konuşmalarının bu çerçevede bilirkişilerce incelenmesini istedi.

Mızraklı, soruşturma konusu ifadelerin yasama dokunulmazlığı kapsamında olup olmadığına dair bilirkişi raporunun olmadan soruşturmaya devam edilmesinin yasama dokunulmazlığını ihlal edileceğini vurguladı.

Ayrıca milletvekili olarak siyasi parti faaliyetlerinin soruşturma konusu edilmesinin parti kapatmanın farklı bir versiyonu olduğuna dikkat çeken Mızraklı, soruşturma konusu edilen şiddet içermeyen eylemlere katılmanın siyasi parti faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.

Mızraklı, “Bu etkinliklerin soruşturma konusu edilmeleri bile başlı başına hukuksuzluktur” dedi.

İlk duruşma 12 Ekim’de

İddianamede yapılan değerlendirmede, Mızraklı’nın “Aktif hareketlerle ya da örgütün propagandasının yapıldığı etkinliklerdeki pasif hareket ve manevi destekle etkinliğin yayma ve deklare etme amacının gerçekleşmesine katkı sağlayarak”, “örgüt propagandası” yaptığı iddia edildi.

Ankara 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Mızraklı hakkında ağırlaştırıcı hüküm uygulanarak ceza istendi.

Davanın ilk duruşması 12 Ekim’de yapılacak.


Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay hapis cezası


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Film Festivali'nin ödüllü filmleri online olarak evlere geliyor
Sonraki Haber
İstanbul’daki işçi mahallelerinde virüs daha hızlı yayılıyor