Ana SayfaToplumsal CinsiyetNefret içerikli hutbeye tepki gösteren Ankara Barosu hakkında soruşturma

Nefret içerikli hutbeye tepki gösteren Ankara Barosu hakkında soruşturma

HABER MERKEZİ – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde, LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesine tepki gösteren Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatıldı. Baro hakkında Diyanet de suç duyurusunda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 24 Nisan’daki merkezi Cuma hutbesinde, LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlar hedef gösterilmişti.

Ülke genelinde bütün camilerde eş zamanlı okunan hutbede, “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim” ifadeler kullanılmıştı.

Halkın bilimdışı iddialarla yanlış bilgilendirildiği hutbeye çeşitli kesimlerden tepkiler gelmişti bunlardan biri de Ankara Barosu’ydu.

Baro açıklamasında, “Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değeler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu açıklama gerekçesiyle baro hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, “Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması” başlıklı açıklaması nedeniyle, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Diyanet’ten suç duyurusu

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) da Ankara Barosu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİB, Ankara Barosu yöneticilerinin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef göstermesi sonrası yaptıkları açıklamalarda “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “Nefret ve ayırımcılık” ve “Hakaret” suçlarını işlediklerini savundu.

DİB 1. Hukuk Müşaviri Selami Açan imzasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, 24 Nisan Cuma Ali Erbaş’ın Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nde “Ramazan Sabır ve İrade Eğitimi” konulu, Cuma namazı öncesi okuduğu hutbede yer alan ifadelere yer verildi.




Önceki Haber
İstanbul 1 Mayıs programı belli oldu
Sonraki Haber
Gazeteci Çelik ve Keser’in iddianamesinin iadesi istendi