Ana SayfaCezaevleriÖcalan’ın 21 yıl sonra yaptığı telefon görüşmesinin detayları

Öcalan’ın 21 yıl sonra yaptığı telefon görüşmesinin detayları

HABER MERKEZİ – İmralı’da tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan 21 yıl sonra ilk kez ailesiyle telefon görüşmesi yaptı. Kardeşi Mehmet Öcalan bu görüşmenin detaylarını aktardı.

21 yıldır İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, ilk kez ailesiyle telefonla görüşmesine izin verildi.

Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu, 27 Nisan Pazartesi akşamı bu gelişmeyle ilgili kısa bir yazılı mesaj yayımladı:

“İmralı Adası’nda tutulan müvekkillerimiz Sayın Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri bugün bulundukları yerlerdeki Savcılıklar aracılığıyla müvekkillerimizle birer telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdir.”

BBC Türkçe’ye konuşan Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, müvekkilinin 1999’dan beri ilk kez telefon ile görüşme hakkını kullanabildiğini söyledi ve “Büyük bir ihtimalle salgından dolayı görüşmeye izin verildi” dedi.

Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin 20-25 dakika sürdüğü belirtildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda gerçekleşen görüşmenin detaylarını Mezopotamya Ajansı’na anlatan Mehmet Öcalan, görüşmeye oğlu milletvekili Ömer Öcalan, bir avukat ve iki HDP’li vekille gittiğini ancak kendisinin tek konuşmasına izin verildiğini belirtti.

Mehmet Öcalan, “Savcılığa ait sabit bir telefonla saat 13.00 sularında yaklaşık olarak 20-25 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdik. Telefonda başkanın sesini duyduğumda mutlu oldum” dedi.

Mehmet Öcalan (Fotoğraf: MA)

Yasal haklarını ilk kez kullanabildiklerini belirten Mehmet Öcalan, ağabeyinin ilk olarak kendisine yapacakları görüşmenin süre açısından kısıtlı olduğunu, gündemi değerlendirmek için uzun bir zaman olmadığını aktardığını söyledi.

Ağabeyinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendiğini söyleyen Mehmet Öcalan, “Başkan, şu an sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi ve ‘ama ilerde ne olacağını bilemem’ dedi” diye konuştu.

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler

Mehmet Öcalan, ağabeyinin salgını gündeme getirmediğini daha çok Kürtlere dair yaşanan gelişmelere dikkat çektiğini vurgulayarak, gündemdeki üç konu üzerinde değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Öcalan’ın ilk olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiğini söyleyen Mehmet Öcalan, şunları aktardı:

“Güney’deki son gelişmelere dair Kürt’ü Kürt’e kırdırma politikası olduğunu ve bundan Kürtlerin hiçbir kazanımının olmayacağını belirtti. Bu politikada Türkiye halkının da çıkarının olmayacağını söyledi. KDP’nin de YNK’nin de hiçbir Kürt hareketinin de, ‘İşte savaşırız bunun karşılığında bize devlet verirler’ gibi hesapların içerisine girmemesi gerektiğini söyledi. ‘Bu ne kabul edilir ne de öyle olur’ dedi. Ulusal birliğin esas alınması gerektiğini belirtti.”

Öcalan’ın “40 yıldır Kürtlerin birliğinin olması gerekiyor” dediğini belirten Mehmet Öcalan, şöyle devam etti:

“Orada yaşayan insanların Kürt olduğu, olası akacak bir kanın altından kimsenin kalkamayacağı mesajının hem Kandil hem de Federe Hükümet için de geçerli olduğunu söyledi. Yine mesajının Barzani ailesi, Talabani ailesi, Güney’de yaşayan şahsiyetler ve herkes için olduğunu söyledi. Başkan, Kürtlerin savaşa ve kana ihtiyacının olmadığını, barışa ve birliğe ihtiyacının olduğunu ve en büyük mesajının bu olduğunu söyledi.”

Mehmet Öcalan, ağabeyinin görüşmede, 1982 yılında Neçirvan Barzani’nin babası İdris Barzani ile imzalanan 10 maddelik protokolü de hatırlattığını ifade etti.

Öcalan’ın diğer gündeminin Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmeler olduğunu söyleyen Mehmet Öcalan, ağabeyinin örgütlenmenin daha fazla olması gerektiğini söylediğini aktardı.

Mehmet Öcalan, PKK lideri Öcalan’ın “örgütlenip güç olunması durumunda çözümün de gelişeceğini” söylediğini belirtti.

“Bana ilişkin kimi yanılgılı değerlendirmeler var”

Öcalan’ın, kardeşi Mehmet Öcalan’a telefon görüşmesinin devamında özetle şunları söylediği belirtildi:

“Bana ilişkin kimi yanılgılı değerlendirmeler var. Ben burada nasıl bir mücadele verdiğimi iyi biliyorum, önümüzdeki süreçte imkân olması durumunda bunlara gereken cevabı vereceğim. Kimse benim üzerimden hesaplar içerisinde olmamalı.
“Ortada büyük bir sorun var ve herkesin bunun için doğru bir şekilde çalışması gerekiyor. Ortada akan bir kan var, şayet güç olursan bu kanın önünü kesebilirsin. Onun için herkesin bu temelde mücadele etmesi gerekiyor ve bakış açıları bu olsun.”

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın görüşmede HDP için de şunları söylediğini aktardı: “HDP kendisini büyütmesi gerekiyor. Büyük işler yapmaları, geniş bir perspektifle hareket ederek, örgütlülüğünü büyütmeleri ve güç olmaları gerekiyor. Aksi halde karşı taraf onları yok edecek.”

Öcalan’ın son gelişmelere ilişkin bunları söylediğini belirten Mehmet Öcalan, “Başkan son olarak, cezaevlerindeki arkadaşlara, bedel veren ailelere ve halkımıza selamlarını söyledi. Yine ‘Beni soran ve dinleyen herkese selam söyle’ dedi” diye konuştu.

İmralı Cezaevi

Abdullah Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran yerel seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat günü çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan  bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.




Önceki Haber
Üç günlük sokağa çıkma kısıtlamasının detayları neler?
Sonraki Haber
Ekonomik güven endeksi dibe çakıldı