Ana SayfaGüncelÖlüm oruçları: Mustafa Koçak artık yürüyemiyor

Ölüm oruçları: Mustafa Koçak artık yürüyemiyor

HABER MERKEZİ – Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölüm orucu 304’üncü, Mustafa Koçak’ın ise 289’uncu gününde sürüyor. Koçak’ın babası Hasan Koçak, oğlunun artık yürüyemediğini ve ağrılarının şiddetlendiğini söyledi.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölüm orucu eylemi bugün 304’üncü gününde.

Gökçek, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde, açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çevirmişti. Tahliye edildiği 24 Şubat’tan bu yana eylemini “dışarıda” devam ettiriyor.

Gökçek’in talebi konser yasaklarının sonlandırılması, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterildikleri ‘arananlar listesi’nden çıkarılmaları ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi.

Gökçek’in durumuna ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel, Helin Bölek’in meşru talepleri karşılanmadığı için yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Taleplerinin çok rahatlıkla karşılanabilecek talepler olduğunu vurgulayan Adıgüzel, “Fakat AKP ya da direk olarak İçişleri Bakanlığı talepleri kabul etmeyerek arkadaşımızı katletmeyi seçti. İbrahim ağabey tabi ki de yan odasında direnen arkadaşını kaybetmesine üzüldü, öfkelendi. Bu durum onu çok yordu” dedi.

İbrahim Gökçek’in daha önce yaptığı konuşmalarda, “Bana yaşam hakkı tanınmadı. Ben o noktadan sonra savunmaya geçtim. Öfkenin en yüksek hali olarak ölüm orucuna başladım” dediğini hatırlatan Adıgüzel, onun “yaşamak için direnmeye devam ettiğini” ekledi.

Gökçek’in “Ben sonuna kadar direneceğim ve son nefesime kadar üreteceğim” dediğini de aktaran Adıgüzel, talepleri konusunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Gökçek’in yaşaması için ise herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Adıgüzel, “Günler geçtikçe bu sorumluluk artıyor. Herkes İçişleri Bakanlığı üzerinde baskı oluşturmalı. Gökçek’in de bu yönde çağrıları var” dedi.

Baba Koçak: Oğlum dişlerinin sallandığını, ağrılarının şiddetlendiğini söyledi

Gökçek gibi Mustafa Koçak da ölüm orucunda. Koçak’ın “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu cezaevinde sürdürdüğü ölüm orucu eylemi 289’uncu gününde.

İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart 2015’te makam odasında öldürülmesine ilişkin yargılanan Koçak, geçtiğimiz yıl ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Koçak, söz konusu ceza sonrası “adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma” ve “işkencecilerin yargılanması” talebiyle açlık grevine başlamıştı.

Koçak’ın babası Hasan Koçak, oğlu ile görüşme yapabilmek için 32 gündür Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi önünde beklediklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a konuşan baba Koçak, oğluyla geçen pazar telefonla konuştuklarını, oğlunun kendisine artık yürüyemez duruma geldiğini söylediğini aktardı:

“Oğlum artık gezmeyi unuttuğunu, ayaklarının şiştiğini eskiden 40 numara terlik ve ayakkabı giydiğini şimdi ise 46 numara giydiğini söyledi. Dişlerinin sallandığını ağrılarının ise giderek şiddetlendiğini belirtti.

“Biz ailesi olarak endişeliyiz. Çünkü hiçbir şekilde avukatlarıyla görüştürülmüyor ne telefonla nede kapalı görüşe izin verilmiyor. Cezaevi yetkilileri onu hastaneye götürmek istiyorlar ama Mustafa avukatı olmadan hastaneye gitmeyi reddediyor.”

Ölüm orucu eylemindeyken yaşamını yitiren Helin Bölek’in ölümünün kendisini derinden etkilediğini vurgulayan anne Zeynep Koçak ise “Her şeyin bu duruma gelmesindeki neden sahipsizliktir. Çünkü kimse ne Mustafa’ya ne Helin’e ne de İbrahim’e sahip çıkıyor. Bizim elimizi kolumuzu bağlamışlar” dedi.

Oğlunun maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şakran Cezaevi müdürleri ve doktorları 5 gün boyunca oğluma işkence yaptı. Gece evlerine gittiklerinde çocuklarının yüzlerine nasıl baktılar. Benim evladım o acıyı çekerken bağırıp ağladığı zaman nasıl gittiler evlatlarının yanına ben oğlumun acısını unutamadım. Benim oğlum hiçbir şeye aç değil ama adalete açtır.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rize'de Gamze Pala reddettiği Savaş Dalançıkar tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
İşverene işçiyi 'üç ay ücretsiz izne çıkarma' hakkı tanındı