Ana SayfaGüncelÖlüm orucundaki Helin Bölek yaşamını yitirdi

Ölüm orucundaki Helin Bölek yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirdi. Bölek, hala ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek’le beraber konser yasaklarının sonlandırılması, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterildikleri ‘arananlar listesi’nden çıkarılmaları ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesini talep ediyordu.

Açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirdi.

Bölek’in ölümünün ardından Grup Yorum’un Twitter hesabı üzerinden şu mesaj paylaşıldı:

Bölek, açlık grevini 213’üncü gününde ölüm orucuna dönüştürmüştü.

Ölüm orucundaki bir diğer Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’le beraber talepleri şunlardı: Konser yasaklarının sonlandırılması, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterildikleri ‘arananlar listesi’nden çıkarılmaları ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi.

Bölek’in annesi Aygül Bilgi, 30 Mart’ta yaptığı çağrıda, kızı ile Gökçek’in durumunun kritik olduğunu belirterek, “Her insanın belli bir yere kadar dayanıklılığı var. Onun ötesi artık insanüstü bir dayanıklılığa bağlı. Ne yapılacaksa bir an önce yapılsın” demişti.

Gökçek hala ölüm orucunda

Fotoğraf: MA

Tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren ve 24 Şubat’ta tahliye edilen Gökçek’in eylemi ise 291’inci gününde devam ediyor.

HDP ve İHD’den açıklama

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi Helin Bölek için yazılı açıklama yayımladı.

Bölek ailesine başsağlığı dileyen HDP eşbaşkanları, “Grup Yorum’un şarkılarını ve türkülerini özgürce söyleyebilmesi talebiyle bedenini ölüm orucuna yatıran bir sanatçının hayatını yitirmesi hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

“Bu kaybın vebali iktidarın boynunadır” diyen Buldan ve Sancar, “Koronavirüs salgınına karşı yaşamı korumak için tüm toplum seferber olmuşken, insanların açlık grevinde hayatlarını kaybetmeleri insanlık adına bir utançtır” diye belirtti.

Açıklamanın sonunda “Şu anda aynı taleplerle ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ve farklı gerekçelerle açlık grevinde olan Mustafa Koçak’ın da hayatlarını yitirmemeleri için iktidar acilen adım atmalı, duyarlı bütün çevreler de derhal harekete geçmelidir” çağrısında bulunuldu.

Bölek’in hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nden geldi.

“Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in yaşamını kaybetmesinden ülkeyi yönetenler sorumludur” başlığıyla yapılan açıklamada, iktidara seslenilerek “Haksız ve hukuk dışı uygulamaları ortadan kaldırmak yerine, ‘önce açlık grevini bıraksınlar’ yaklaşımınız Helin Bölek’in canına mal oldu. İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak’ın da yaşamına mal olmadan bu yaklaşıma derhal son verilmeli, talepleri kabul edilerek yaşam hakları korunmalıdır” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukatlarından başvuru: Demirtaş hayati risk grubunda, tahliye edilmeli
Sonraki Haber
Alıkoyduğu kadını silahla tehdit etti, gelen polislere "Corona'lıyım" diyerek tükürdü