Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki Mustafa Koçak yaşamını yitirdi

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Mustafa Koçak, “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu cezaevinde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde yaşamını yitirdi.

Açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren 28 yaşındaki Mustafa Koçak, cezaevinde sürdürdüğü eyleminin 297’nci gününde hayatını kaybetti.

Koçak’ın vefatını Halkın Hukuk Bürosu duyurdu:

Koçak’ın cenazesi, İzmir Adli Tıp Kurumu morgundaki otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından alınarak İstanbul’daki Gazi Cemevi’ne getirildi.

Burada yapılan cenaze törenine sadece Koçak’ın ailesi, arkadaşları, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu katıldı.

Mustafa Koçak’ın cenazesi, törenin ardından defnedilmek üzere Esenyurt ilçesine bağlı Kıraç İstiklal Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı.

İlerleyen saatlerde mezarlıkta yapılacak vecibelerin ardından cenaze defnedilecek.

İHD’den çağrı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Koçak’ın yaşamını yitirmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada iktidara seslenerek, “Haksız ve hukuk dışı uygulamaları ortadan kaldırmak yerine, devleti hak ve özgürlükleri ihlal edilenlerle irade savaşına sokma yanlışına düşerek ‘önce açlık grevini bıraksınlar’ yaklaşımınız önce Helin Bölek’in, şimdi de Mustafa Koçak’ın canına mal oldu” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Mustafa Koçak’ın yaşamını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşarken, ülkeyi yönetenlere bu ölümün sorumlusu olduklarını ve yaşam hakkının korunması da dâhil insan haklarına uymakla sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz” denildi.

Koçak’ın ‘adil yargılanma ve yaşam hakkını ihlal edenler’ hakkında soruşturma açılması talebinde bulunan İHD, “Ancak öncelikle; İbrahim Gökçek, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın da yaşamına mal olmadan bu yaklaşıma derhal son verilmesi, talepleri kabul edilerek yaşam haklarının korunması çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, adil yargılama gibi bir talebi “duymazdan gelen irade bu ölümlerden sorumludur” dedi.

Korur Fincancı, “Devletlerin onurlu ve insanca yaşam hakkını koruma yükümlülüğü bulunmaktadır, bu yükümlülüğünü ihlal etmiştir” ifadesini kullandı.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti: Delilden yoksun ceza can aldı

İstanbul Tabip Odası (İTO), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği ve KESK Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubelerinden oluşan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti (AGİH) de Mustafa Koçak’ın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Koçak’ın işlemediği bir suçla itham edilip, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hukuki dayanaktan ve delilden yoksun bir yargılama sonucunda tek celsede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Adil yargılanma talebi ile sürdürdüğü ölüm orucunun 297. gününde yaşamını kaybetmesinin derin üzüntüsü içindeyiz” denildi.

Gözaltına alınması ile başlayan, yargılanma ve devam eden hak arama sürecinde yetkililerin konuya ve haklı taleplerine karşı duyarsızlığını eleştiren AGİH, adil yargılanma ve yaşam hakkının korunmasını “önce açlık grevini bıraksınlar” şartına bağlayan yaklaşımların, Helin Bölek’ten sonra Mustafa Koçak’ın da yaşamını kaybetmesine neden olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Koçak’ın yaşamını yitirmesinden adil yargılanma hakkını gasp edenler kadar, sorumluluklarını hiçe sayarak bu haklı talebe kulaklarını tıkayan yetkililer, temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapan siyasi iktidarın sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

Cezaevlerinde devam eden ölüm oruçlarına yeni can kayıpları yaşanmadan iktidarı bu tutumundan vazgeçmeye çağıran AGİH, “Adil yargılanma ve yaşam hakkının korunması konusunda sorumluluğunun gerektirdiği şekilde davranmaya çağırıyoruz” dedi.

Talebi ‘adil yargılanmaktı’

İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart 2015’te makam odasında öldürülmesine ilişkin yargılanan Mustafa Koçak, geçtiğimiz yıl ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Koçak, söz konusu ceza sonrası “adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma” ve “işkencecilerin yargılanması” talebiyle açlık grevine başlamıştı.

Bu sabaha karşı yaşamını yitiren Koçak, Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü açlık grevi eylemini 90’ıncı gününde ölüm orucuna çevirmişti.

Halkın Hukuk Bürosu, dün akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda, Mustafa Koçak’ın durumunun kötüye gittiğine işaret etmişti: “Müvekkilimiz Mustafa Koçak 296 gündür adalet için ölüm orucunda. 28 yaşında 29 kilo! Nefes alamıyor!”

Üç isim ölüm orucunu sürdürüyor

Koçak’ın ölümünden bir süre önce, açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek de yaşamını yitirmişti.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölüm orucu eylemi ise devam ediyor.

Eyleminin 312’nci gününde olan Gökçek, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde, açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çevirmişti. Tahliye edildiği 24 Şubat’tan bu yana eylemini “dışarıda” devam ettiriyor.

Gökçek’in talebi konser yasaklarının sonlandırılması, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterildikleri ‘arananlar listesi’nden çıkarılmaları ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi.

Bölek’in talepleri, hala ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Gökçek’le aynıydı.

Diğer yandan tutuklu avukatlardan Ebru Timtik 113, Aytaç Ünsal da 82 gündür “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mimariden hafızaya, Muş’ta Ermeni yapıların izini sürmek
Sonraki Haber
Küresel gıda krizi kapıda: "Salgın yerine açlık bizi öldürecek"