Ana SayfaDünyaSağlıkları hiçe sayılıyor: 470 mültecinin tutulduğu otelde 150 pozitif vaka

Sağlıkları hiçe sayılıyor: 470 mültecinin tutulduğu otelde 150 pozitif vaka

HABER MERKEZİ – Yunanistan’da hükümetin yeterli önlem almayarak Covid-19 salgını tehdidi ile baş başa bıraktığı mülteci kampları alarm veriyor. Porto Cheli’de 470 mültecinin tutulduğu otelde 150 virüs vakası tespit edildi.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan’da bugün en fazla yeni tip Corona virüsü vaka sayısı artışının yaşandığı gün olarak kayıtlara geçti.

156 yeni vakanın tespit edildiği ülkede, toplam vaka sayısı 2 bin 401’e yükseldi. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 121’e çıktı.

Bugün tespit edilen 156 yeni vakanın 150’si Porto Cheli’ye bağlı Krandi’deki 470 mültecinin tutulduğu otelde tespit edildi. Bunun üzerine otel karantinaya alındı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün denetimindeki bu otelde, dün (20 Nisan) hamile bir mülteci kadının Covid-19 testi sonucu pozitif çıkmış ve mülteci kadın oteldeki odasında karantinaya alınmıştı.

Aynı otelde 18 Nisan akşamı 39 yaşındaki Sudanlı bir mülteci kadın ise yaşamını yitirmişti. Yetkililer kadının ölümüyle ilgili ayrıntılı açıklama yapmazken, test sonucunun negatif çıktığını iddia etmişti.

Sudanlı kadınının ölümünün ardından oteldeki mülteciler, koşullar ve önlemlerin yetersizliği nedeniyle durumu protesto etmişti.

Mültecilerin tutulduğu otel dün Sivil Savunma ve Kriz Yönetimi Bakanı Yardımcısı Nikos Chardalias ve Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sotiris Tsiodras tarafından ziyaret edilerek denetlenmişti.

Yetkililer açıklamalarında ‘paniğe gerek olmadığını’ ve ‘durumun kontrol altında olduğunu’ belirtmişti.

Diğer kamplarda durum ne?

Sakız Adasındaki (Chios) VIAL kampında 19 Nisan’da bir kadın Covid-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılmış ve test sonucunun negatif çıkması üzerine kampa geri gönderilmiş, geri gönderildiği kampta ise yaşamını yitirmişti.

Bunun üzerine mülteciler protestolar düzenlemiş, eylemler polisin müdahalesi ile birlikte büyümüştü. Kamptaki iltica ofisindeki birçok konteyner ve çadır ateşe verilmişti.

Atina’daki Ritsona mülteci kampında 23 vaka tespit edilmiş, kamp 2 Nisan’da karantinaya alınmıştı.

Yaklaşık 3 bin mültecinin kaldığı Malakasa kampında ise 5 Nisan’da ilk vaka tespit edilmiş ve kampa giriş çıkışlar yasaklanmıştı.

Tablo bu haldeyken Lesvos adasındaki kapasitesi 3 bin olmasına rağmen 20 bin mültecinin tutulduğu Moria kampındaki koşullar yaşanabilecek felaketin alarmını veriyor.

Salgınla birlikte yalnızca giriş çıkışların engellenmesi gibi kısıtlayıcı tedbirlerin alındığı kampta bin 300 kişi aynı lavaboyu paylaşıyor.

Moria kampında kalan mültecilerden kronik rahatsızlığı olan risk grubundaki bin 500 mültecinin 25 Nisan’da adadan anakaradaki başka bir yapıya alınacağı açıklandı.




Önceki Haber
Erdoğan ve Putin telefonda görüştü
Sonraki Haber
Denizli'de iş cinayeti: Taşıma bandından düşen işçi hayatını kaybetti