Ana SayfaBilim ve TeknolojiSalgına ilişkin son bulgular neler, tedavi ve aşı çalışmaları ne aşamada?

Salgına ilişkin son bulgular neler, tedavi ve aşı çalışmaları ne aşamada?

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’a ilişkin yapılan son araştırmaların bulguları ile tedavi ve aşı çalışmalarındaki bazı gelişmeleri derledik.

Virüs sinir sistemine de zarar veriyor olabilir

Covid-19’un sadece ateş, öksürük ve solunum yolu şikayetleriyle ortaya çıkmadığı, aynı zamanda nörolojik semptromlara da yol açabildiği belirtiliyor.

Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentindeki bilim insanlarının yaptıkları araştırmanın sonuçları “JAMA Neurolog” adlı tıp dergisinde yayımlandı.

Araştırmaya göre Corona virüsüne yakalanan 214 kişinin üçte birinin sinir sistemi zarar gördü.

Bu hastaların en çok dile getirdiği şikayetler baş dönmesi, baş ağrısı ve koku ve tat alma kaybı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Regensburg Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bernd Salzberger yaptığı açıklamada, bu semptomların beynin de hastalıktan etkilendiğini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Ancak Salzberger, “Hastaların beyinleri üzerinde yapılmış çok az araştırma var. Bu konuda henüz tam olarak emin değiliz” diye konuşuyor.

SARS ve MERS gibi Corona virüsü ailesinden gelen hastalıkların sinir sistemine zarar verebildiği biliniyordu.

Her iki hastalıkta da virüsün burun boşluğundaki koku alma sinirleri üzerinden beyne ulaşabildiği deneysel olarak kanıtlanmıştı.

Şimdi Covid-19’a yakalanan bazı insanlarda rastlanan solunum durmasının, solunum, yutkunma ve kalp ritminin düzenlenmesi gibi önemli beyin fonksiyonlarının gerçekleştiği beyin sapındaki nörolojik bir hasarın sonucu olup olmadığı tartışılıyor.

Hollandalı araştırmacılar: Corona virüsüyle ilgili önemli bir bulgu elde ettik

Hollanda’daki Radboud Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, Covid-19’un tedavisinde etkili olabilecek, önemli bir keşif yaptıklarını duyurdu.

Preprints adlı bilimsel platformda yayımlanan ataştırmada, Corona virüsüne yakalanan insanların akciğerlerinin nasıl bu kadar hızla hasar gördüğü incelendi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre bazı hastaları yakından izleyen araştırmacılar, solunum sorunlarının sadece bir enfeksiyondan kaynaklanamayabileceği sonucuna vardı.

Dahiliye ve enfeksiyon uzmanı Frank van de Verdonk’a göre, akciğerlerdeki küçük kan damarlarındaki sızıntı da, kısmen ciğeri doldurduğu için sorunlara neden oluyor.

Hollandalı bilim insanına göre, bunun olası nedenlerinden biri “ACE2” adı verilen önemli bir enzimin Corona virüsü tarafından ortadan kaldırılması.

Van de Verdonk, ‘ACE2’nin ortadan kaldırılması sonucu, kontrol edilemeyen bradkinin maddesinin, küçük kan damarlarında sızıntıya neden olduğunu vurguladı: “Corona virüsü hastalarında tam olarak bu etkiyi gördüğümüze inanmak için iyi bir nedenimiz var.”

Görsel: Guardian / EPA

Hollandalı araştırmacılar, bradkininin etkisini bastırmak için araçlar bulunduğunu belirterek, bunun Covid-19 tedavisinde çok önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor.

AD gazetesine göre, Radboud ve Utrecht Üniversitesi tıp fakülteleri bu konuyu birlikte araştırma kararı aldı. Bunun için tedavi ünitelerinin kurulmaya başlandığı belirtiliyor.

“Corona virüsüne karşı etkili bir ilaç bu yıl ruhsat alabilir”

Almanya İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM) Başkanı Karl Broich, Covid-19’un tedavisi için araştırılan etken maddelerle ilgili klinik araştırmaların sonuçlarının birkaç hafta içinde kendilerine ulaşacağını açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre Bonn’da yayımlanan General-Anzeiger gazetesine konuşan Broich, Covid-19’a karşı etkili bir ilacın bu yıl içinde ruhsat almasının mümkün olduğunu belirtti.

Corona virüsüne karşı yapılan çok sayıda klinik araştırması olduğuna işaret eden Broich, “Ancak şu ana dek hastalığa karşı yeterince etkili olduğu kanıtlanan bir ilaç yok” dedi.

Covid-19’a karşı bir aşı da bulunamadığını söyleyen Broich, bu nedenle hali hazırda kullanılan başka ilaçların işe yarayıp yaramadığının araştırıldığını hatırlattı.

Broich’in verdiği bilgiye göre birçok klinik araştırmasında Remdesivir deneniyor. Remdesivir, Ebola tedavisinde kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de tavsiye ettiği Remdesivir, yeni tip Corona virüsüne karşı başarı şansı en yüksek görülen adaylardan biri.

Rusya, geliştirilen Covid-19 aşılarını ilk etapta 60 gönüllü üzerinde test edecek

Rusya’da, Covid-19 tedavisi için geliştirilen aşıların klinik araştırmalarının ilk etabının 60 gönüllü üzerinde yapılacağı belirtildi.

‘Vektör’ Devlet Bilim Merkezi Direktörü Rinat Maksutov, Rossiya 1 televizyonuna verdiği demeçte geliştirilen Covid-19 aşılarıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sputnik’in haberine göre klinik araştırmaların sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılacağını kaydeden Maksutov, “Araştırma gruplarını halihazırda oluşturuyoruz. Yeni Corona virüsü enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazanan ilk kişiler arasında olmak isteyen çok sayıda gönüllü var” diye belirtti.

Fotoğraf: Reuters

Maksutov, klinik araştırmaların ilk etabının 60 gönüllü üzerinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Geliştirilen Covid-19 aşılarının klinik araştırmalarının Haziran sonundan Mayıs’a çekilebileceği belirtiliyor.

Aşı bilimi profesörü: ‘Corona’ aşısı Eylül’de hazır olabilir

Britanya’da yayımlanan Times gazetesine konuşan Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert ise Corona virüsü aşısının Eylül ayında hazır olabileceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Times, Gilbert’ın açıklamalarını manşetinden duyurdu.

Gazetenin dünyanın önde gelen aşı bilimi profesörleri arasında gösterdiği Sarah Gilbert, kendisinin öncülüğündeki ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden “yüzde 80 oranında emin olduğunu” belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnfaz düzenlemesinin ilk 30 maddesi kabul edildi
Sonraki Haber
Araştırma: Kadına şiddette karantina sürecinde yüzde 28’lik artış var