Ana SayfaGüncelSalgında mültecilere “ne haliniz varsa görün” deniliyor

Salgında mültecilere “ne haliniz varsa görün” deniliyor

HABER MERKEZİ – Şubat sonunda kapılar açıldı, Mart’ta salgın geldi, sonra unutuldular… Sınırlardaki mülteciler ne durumda? Bir bilgilendirme yapan Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin salgın tehdidine rağmen bir kez daha sahil kentlerine götürüldüğünü ve bunların bir bölümünün İzmir’e döndüğünü belirterek, yaşanan trajediye dikkat çekti.

Türkiye, Şubat ayının sonlarında, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellememe kararı alarak kapıları açtığını duyurmuştu.

Mart ayında Türkiye’ye de sıçrayan salgından önce alınan bu kararla binlerce mülteci Avrupa Birliği sınırlarına gitmiş ya da taşınmıştı.

Peki salgından sonra ne oldu? Sınırdaki mülteciler ne yaptı, şimdi ne durumda? Halkların Köprüsü Derneği, konuya dair bir açıklama yaptı.

Ortada bırakıldılar

Hükümetin sınırları açma kararının, Avrupa Birliği’ne gözdağı ve blöf amaçlı olduğu belirtilen açıklamada, salgının Türkiye’nin gündemine girene kadar mültecilerle ilgili bir şey yapılmadığı belirtildi.

Bu süreçte mültecilerin ne yaptıkları, hayata nasıl tutunduklarıysa şöyle aktarıldı:

“Sınırda bekleyen mültecilerin bir kısmı salgın ve AB’nin sınırları açmaması üzerine geldikleri bölgelere dönmeye başlamıştı, umudu başka zamana erteleyerek.
“Nitekim salgının boyutu alarm seviyesine gelince mülteciler hatırlandı ve Edirne sınırında bekleyen binlerce mülteci otobüslerle Anadolu’nun farklı kentlerindeki Geri Gönderme Merkezlerine veya kamplara taşındı. Kalan 500 kadar mülteci de Edirne’de bir yurda yerleştirildi.
“Son birkaç gün içinde Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen mülteciler tekrar otobüslerle sahil bölgelerine taşındı.”

Mültecilerin kendilerine “Avrupa vaadi verildi” dediğini aktaran dernek, artık şehirlerden şehirlere geçişin bile çok zorlaştığı bir dönemde mültecilerin Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek ortada bırakıldığını ve kaçak yollarla karşıya geçmelerinin beklenildiğini kaydetti.

Dernek, “En son dün aldığımız haber, mültecilerden yaklaşık 200 kadar bir grup tekrar bildikleri kentlere dönmek için İzmir otogarına geliyorlar ancak şehirlerarası taşımacılık çok kısıtlı olduğu için alınmıyorlar. Şimdilik otogar civarında bekleyen mülteciler için çare arıyoruz” dedi.

Salgın tehdidine dikkat çekilen açıklamada, “Sokakların, alanların büyük risk olduğu şu dönemde bile mültecilere ne haliniz varsa görün deniliyor” diye belirtildi.

Salgın koşullarına rağmen mültecilerle dayanışmaya çalıştığını; gıda, giysi desteği sunduğunu aktaran  Halkların Köprüsü Derneği, “Ancak salgının gittikçe arttığı şu dönemde durum vahim” diye ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'nin güneyinde kasırga: En az 32 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
“Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam ediyor”