Ana SayfaÇeviriSalgınla en iyi mücadele eden ülkelerin ortak noktası: Kadın liderler

Salgınla en iyi mücadele eden ülkelerin ortak noktası: Kadın liderler

HABER MERKEZİ – ABD’nin önde gelen dergilerinden Forbes, “Salgınla en iyi mücadele eden ülkelerin ortak noktası nedir? Kadın liderler” başlıklı bir yazı ile salgına karşı mücadelede başarılı olan ülkelerin ortak bir özelliğine dikkat çekti. Avivah Wittenberg-Cox imzalı yazıda Almanya’dan Tayvan’a uzanan örnekler irdelenirken, kadın liderler ile ‘mevcut krizi otoritarizmin korkutucu üçlüsünü hızlandırmak için kullanan güçlü adamlar’ mukayese ediliyor.


Avivah Wittenberg-Cox

Çeviri: Ebru Özdemir


Kriz anında gerçek liderlik örnekleri mi arıyorsunuz? İzlanda’dan Tayvan’a, Almanya’dan Yeni Zelanda’ya, insanlığa darmaduman bir durumun nasıl yönetileceğini kadınlar gösteriyor. Finlandiya, İzlanda ve Danimarka’yı da eklediğimizde bu salgın devlet kademesinde ısı yükseldiğinde kadınların gerekli tüm niteliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Birçokları bunların küçük ülkeler, adalar, ya da diğer istinaslar olduklarını söyleyeceklerdir. Ama mesela Almanya büyük ve lider bir ülke, Birleşik Krallık ise farklı sonuçları olan bir ada.

Bu liderler bize yönetme gücünün çekici farklı alternatifleri olduğunu gösteriyorlar. Bize ne öğretiyorlar?

Hakikat

Almanya Başbakanı Angela Merkel erkenden ortaya çıktı ve sakin bir şekilde bunun çok ciddi bir virüs olduğunu nüfusun yüzde 70’inin enfekte olabileceğini söyledi. “Bu iş ciddi”, “Ciddiye alın” dedi. Kendisi ciddiye aldı, böylelikle diğerleri de takip etti.

Testler hemen başladı. Almanya diğer yerlerde gördüğümüz inkâr, öfke ve ikiyüzlülük aşamalarını hemen atladı.

Ülkedeki sayılar Avrupalı komşularının çok altında ve kısıtlamaları nispeten daha yakın bir gelecekte gevşetmeye başlatacaklarına dair emareler var.

Kararlılık

Veri Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi’nden alınmıştır, 12 Nisan 2020

İlk ve en hızlı hamle Tayvan’dan TsaiIng-wen’den gelmiştir. Ocak ayında hastalığın ilk işaretlerinin ortaya çıkmasıyla beraber yayılımı engellemek için, karantinaya başvurmaya gerek kalmadan, TsaiIng-wen 124 önlem açıkladı. Şimdi ABD ve Avrupa’ya 10 milyon maske gönderiyor.

Ing-wen, halen sadece altı ölüm rapor ederek salgını kontrol altında tutma konusunda CNN’in deyimiyle” virüse karşı mücadelede dünyanın en iyi”leri arasında yerini aldı.

Yeni Zelanda’da Jacinda Ardern erkenden karantina ilan etti ve ülkeyi neden en üst alarm seviyesine çıkarttığını büyük bir şeffaflıkla açıkladı. Şaşılacak derecede erken bir zamanda, tüm ülkede henüz 6 vaka varken, Yeni Zelanda’ya giren tüm insanların kendilerini izole etmesini sağladı ve hemen ardından da yabancıların ülkeye girişlerini yasakladı.

Yeni Zelanda’yı bu fırtınadan şeffaflık ve kararlılık kurtarıyor. Nisan ortası itibariyle sadece dört kişi hayatını kaybetti ve diğer ülkeler kısıtlamaları kaldırmayı konuşurken, Ardern eklemeler yapmaya devam ediyor, dönen tüm Yeni Zelandalıları da önceden belirlenmiş alanlarda 14 gün boyunca karantinada tutuyor.

Teknoloji

İzlanda da ise Başbakan Katrín Jakobsdóttir tüm vatandaşlarına ücretsiz koronavirüs testi olanağı sundu, bu şekilde Covid-19’un gerçek yayılımı ve ölüm oranı konusunda çok önemli bir vaka analiz kaynağı olacak.

Birçok ülke sadece aktif semptomları olanlara test uygularken, İzlanda bu işi tam olarak yapıyor. Nüfusuna oranla ülke halihazırda Günay Kore’den 5 kat fazla insanını taradı ve çok detaylı bir izleme sistemi kurarak karantina ya da okulları kapama gibi önlemlere ihtiyacı kalmadı.

SannaMarin, geçtiğimiz Aralık ayında Finlandiya’da seçildiğinde dünyanın en genç devlet başkanı oldu. Koronavirüs kriziyle mücadelede kilit araç olarak sosyal medya fenomenlerini kullandı. Herkesin basını takip etmediğinden yola çıkarak, salgın yönetimi için her yaştan fenomenleri gerçeğe dayalı bilgileri yaymaya davet ediyor.

Sevgi

Norveç Başbakanı Erna Solberg, ülkesinin çocuklarıyla doğrudan konuşmak için televizyonu kullanma gibi yenilikçi bir fikre sahipti. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in birkaç gün önce düzenlediği kısa, 3 dakikalık basın toplantısı üzerine geliştirdi. Solberg, yetişkinlerin alınmadığı bir basın toplantısı düzenledi. Ülkenin her yerinden çocukların sorularına cevap verdi ve korkmanın neden normal ve iyi olduğunu açıkladı.

Fikrin özgünlüğü ve açıklığı insanın nefesini kesiyor. Daha fazla kadın lider kim bilir daha kaç basit ve insani yenilik ortaya çıkarır?

Genel olarak, tüm bu kadın liderlerin kurduğu empati ve göstermiş oldukları özen alıştığımızdan çok farklı bir evrenden geliyor gibi gözüküyor. Sanki kolları, videoların içinden candan ve sevgi dolu bir kucaklama için uzanıyor. Bu hisleri uyandırabilecek liderler olabileceğini kim bilebilirdi? Şimdi biz biliyoruz.

Şimdi bu liderleri ve hikâyelerini, bu krizi otoritarizmin korkutucu üçlüsünü hızlandırmak için kullanan güçlü adamlarla karşılaştıralım: “başkalarını” suçla, yargıyı elinde tut, gazetecileri demoralize et ve ülkeyi hiç-bir-zaman emekli olmayacağım karanlığına göm (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu…).

Kadınların liderliğinin farklı ve yararlı olabileceğini çekinerek öneren tonla araştırma mevcut. Bunun yerine halen birçok siyasi örgüt ve şirket, kadınların lider ya da başarılı olmak için kadından çok erkek gibi davranmalarını salık veriyor. Oysa ki bu yedi ulusal lider özellikleriyle erkeklerin kadınlardan öğrenecekleri ne çok şey olduğunu ortaya koyuyor.

Artık bunu anlama ve onlardan daha çok seçme zamanı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da sağanak bekleniyor, AKOM'dan uyarı
Sonraki Haber
Erdoğan: İnfaz düzenlemesiyle sistemin işleyişini çok daha adil bir hale getirmeyi amaçladık